PRINC HARI OJADIO BRITANSKI TABLOID Dobio tužbu za hakovanje telefona
Foto: Profimedia/foto: prifimedia

Ovo je samo prva od nekoliko tužbi protiv ovog tabloida.

Sudija Timoti Fankurt u Višem sudu utvrdio je da je hakovanje telefona bilo „rasprostranjeno i uobičajeno“ u novinama "Miror Grupe" tokom mnogo godina i da su privatni istražitelji „bili sastavni deo sistema“ za nezakonito prikupljanje informacija. Rekao je da su rukovodioci u novinama bili svesni te prakse i da su je zataškali.

Fankurt je utvrdio da je 15 novinskih članaka od 33 o kojima je reč na suđenju napisano uz pomoč nezakonitih sredstava.

Vojvoda od Saseksa je tražio 560.000 dolara u okviru svoje borbe protiv britanskih medija, prekinuvši dugogodišnju tradiciju svoje porodice koja je izbegavala parnice, pa je postao prvi stariji član kraljevske porodice koji je svedočio na sudu u poslednjih 100 godina.

Pojava Harija, mlađeg sina kralja Čarlsa III, u prostoriji za svedoke tokom dva dana u junu stvorila je spektakl jer je izneo optužbe da su novine "Miror Grupa" zapošljavale novinare koji su prisluškivali govornu poštu i angažovali privatne istražitelje da koriste obmane i nezakonite alate da saznaju informacije o njemu i drugim članovima porodice.

- Verujem da je hakovanje telefona bilo sprovedeno u najmanje tri medija u to vreme. To je van svake sumnje - rekao je on na Višem sudu.

Prethodno je Hari izgubio spor od Dejli mejla, koji je tužio za klevetu, i kome će morati da plati 61.000 dolara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading