dete
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Među prijavljenim slučajevima najveći udeo obolelih je u uzrasta 11-15 godina, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Zbog novonastale situacije usled javljanja pertussisa (velikog kašlja) u epidemijskoj formi, u danima vikenda do kraja decembra, u terminu od 9 do 17 časova, biće organizovani vanredni termini za vakcinaciju dece, saopšteno je iz Doma zdravlja glavnog grada Crne Gore.

„U istom terminu obavljaće se vakcinacija protiv malih boginja (MMR), portiv humanog papilloma virusa (HPV) za devojčice uzrasta od 9 do 18 godina“, naveli su iz DZ Glavnog grada, pa dodali da apeluju na sve roditelje i staratelje koji imaju decu „koja nisu primila sve tri doze pertussis-a vakcine iz primarne serije, kao i decu koja nisu  revakcinisana u drugoj godini života i pred polazak u školu da dovedu decu i da ih zaštite od obolevanja od velikog kašlja“.

„Vakcina protiv pertussis-a se daje u sklopu kombinovanih vakcina, shodno uzrastu i prema Programu obaveznih imunizacija“, zaključili su iz ovog Doma zdravlja.

BONUS VIDEO 

@alo_portal Viđeni pacovi u pekari - da li biste ponovo kupovali tu? Pišite nam u komentarima! #alo #alonovine #alodnevnenovine #pekara #fypシ #fyp #viral ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading