AMERIKA IMA PLAN DA "ZAROBI RUSIJU U BLATU" Isplivao skriveni adut za Arktik
Foto: Shutterstock

SAD se nadaju da će se povući iz Ukrajine i sprečiti poraz ostavljajući iza sebe "zamrznuti konflikt“ koji će moći da podgreju u trenutku po svom izboru.

U međuvremenu, u poslednje vreme sve više posmatraju Arktik kao novo poprište zarobljavanja Rusije u blatu. Uvođenje Finske u NATO (i Švedske koja će uslediti) znači da se nedovršeni posao članstva Ukrajine, koji je Rusija osujetila, može ispuniti drugim sredstvima, tvrdi M.K. Bhadrakumar, indijski ambasador i istaknuti međunarodni posmatrač.

Posle sastanka sa Bajdenom u Beloj kući, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je 13. oktobra krenuo u Oslo u sudbonosnu posetu kako bi izgradio partnerstvo svoje zemlje u projektima NATO-a za suprotstavljanje Rusiji na Arktiku.

Zelenski je u Oslu učestvovao na samitu 5 nordijskih zemalja na kojem se razgovaralo o "pitanjima saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti". Samit je održan u pozadini postizanja sporazuma SAD sa Finskom i Švedskom o korišćenju njihove vojne infrastrukture od strane Pentagona.

Šira slika je takva da SAD ohrabruju nordijske zemlje da navedu Ukrajinu da učestvuje u jačanju arktičkih granica NATO-a. Postavlja se pitanje šta je to "dodatno" što oslabljena vojska poput ukrajinske može da unese u NATO.

Jednostavno rečeno, iako Ukrajina nema direktan pristup Arktiku, ona potencijalno može doneti impresivnu sposobnost za preduzimanje subverzivnih aktivnosti unutar ruske teritorije u hibridnom ratu protiv Rusije, piše moderndiplomacy.

U čudnoj koincidenciji, Pentagon je nedavno pripremio satelitski sistem Starlink za upotrebu na Arktiku, koji je ukrajinska vojska koristila za insceniranje napada na Krimski most, Crnomorsku flotu Rusije i strateška sredstva na ruskoj teritoriji.

Sporazum SAD sa Finskom i Švedskom dao bi Pentagonu pristup nizu pomorskih i vazdušnih baza i aerodroma, kao i poligonima za obuku i testiranje duž ruske granice.

Nekoliko stotina hiljada ukrajinskih državljana trenutno živi u nordijskim zemljama koji su otvoreni za regrutaciju za "čitavu armiju diverzanata poput one koju je Nemačka prikupila tokom rata između Finske i SSSR-a 1939-1940 na ostrvima Ladoškog jezera", kako je nedavno rekao ruski vojni ekspert za Nezavisimu gazetu.

Načelnik ruske mornarice admiral Nikolaj Evmenov takođe je nedavno istakao da je "jačanje vojnog prisustva ujedinjenih oružanih snaga NATO na Arktiku već utvrđena činjenica, što ukazuje na prelazak bloka na praktične akcije formiranja instrumenata vojne sile za odvraćanje Rusije u Region."

S druge strane, ruska Severna flota je formirala brigadu marinaca sa zadatkom da se bori protiv diverzanata kako bi obezbedila bezbednost novog Severnog morskog puta, obalske vojne i industrijske infrastrukture na Arktiku.

Dovoljno je reći, bez obzira na poraz Ukrajine u posredničkom ratu SAD sa Rusijom, upotreba Zelenskog za geostrategiju SAD ostaje. Iz Osla, Zelenski je 14. decembra nenajavljeno posetio bazu američke vojske u Nemačkoj. Analitičari koji Zelenskog vide kao potrošenu robu trebali bi da revidiraju svoje mišljenje, osim ako se borba za vlast u Kijevu ne zaoštri i Zelenski ne bude svrgnut u državnom udaru ili obojenoj revoluciji, što izgleda neverovatno sve dok je Bajden u Beloj kući.

Suština je da se Bajdenov novi narativ koji demonizuje Rusiju zbog planiranja napada na NATO može sagledati iz više uglova. Na najočiglednijem nivou, on ima za cilj da prodrma Kongres oko predloga zakona o vojnoj pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara koji je na čekanju.

Naravno, to odvlači pažnju i od poraza u sukobu. Ali, što je najvažnije, novi narativ ima za cilj da okupi transatlantske saveznike SAD koji su sve više razočarani ishodom rata i nervozni da bi se američka umešanost u Evropi mogla smanjiti kako se ona okreće Indo-Pacifiku, prenosi B92.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading