ŠOKIRALI SVET PA SE SAD IZVINJAVAJU Kanadski list žali zbog objavljene karikature na kojoj Zelenski džepari Bajdena (VIDEO)
Tanjug

Karikatura je autora Gerija Varvela, štampana nakon što je Zelenski otputovao u Vašington u nadi da će ubediti kongresmene da usvoje Bajdenov predlog zakona o dopunskim finansijama koji podrazumeva više od 60 milijardi za Kijev.

Crtež su osudili ukrajinski aktivisti, a direktor Kanadsko-ukrajinske fondacije Jaroslav Baron optužio je novine da "vređaju ukrajinsko dostojanstvo", održavaju "antisemitske stereotipe" i pomažu "propagandne napore" ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kanadski premijer Džastin Trudo, koji je pre tri meseca u kanadskom parlamentu aplaudirao ukrajinskom nacisti Jaroslavu Hunki, takođe je ocenio da je karikatura "antisemitska".

Objavljena u sredu, karikatura prikazuje Zelenskog kako podiže povez sa Bajdenovih pantalona dok je par hodao ruku pod ruku. Delo američkog umetnika Gerija Varvela štampano je nedelju dana nakon što je Zelenski otputovao u Vašington kako bi molio zakonodavce da usvoje zakon koji sadrži više od 60 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini.

Platforma za "praćenje stranih dezinformacija" koju podržavaju SAD i NATO žalila se na karikaturu, tvrdeći da su prikazi "ukrajinske vlade kao korumpirane, lažni". Kanadski premijer Justin Trudo se tada oglasio, tvrdeći da crtani prikaz kukastog i pohlepnog Zelenskog promoviše "najgoru vrstu antisemitizma".

Suočen sa pritiskom, "Toronto san" je ipak odlučio da se izvini, ali i da ne objavljuje više radove Gerija Varvela.

- Crtež nije zadovoljio naše uređivačke standarde, pogrešili smo što smo ga prikazali i izvinjavamo se. Karikatura je bila štetna za Kanađane ukrajinskog porekla, sve Ukrajince koji se bore u egzistencijalnoj borbi protiv ruske agresije, ali i Kanađane jevrejskog porekla i za jevrejski narod, koji je trenutno pod napadom globalnog talasa antisemitizma - napisala je glavna urednica Adrijen Batra.

Sa druge strane, neki nezavisni stručnjaci osudili su zaokret kanadskog lista.

Novinar Glen Grinvald nazvao je izvinjenje "glupim i ponižavajućim", opisavši karikaturu kao "potpuno banalnu i uobičajenu političku karikaturu koja prikazuje Zelenskog kako džepari Bajdena – jer on, znate, traži još milijarde za rat u Ukrajini".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading