ORBANU SE OVO NEĆE SVIDETI Nemačka iznela novi plan - bez Mađarske!
Foto: EPA/EPA

- Znate da smo još jednom proširili našu bilateralnu pomoć i planiramo da sledeće godine pružimo vojnu podršku u vrednosti od osam milijardi evra. EU će takođe nastaviti da pruža podršku Ukrajini u svakom slučaju - rekao je on.

Vagner je podsetio da je na samitu EU sredinom decembra bilo reči o dodeli 50 milijardi evra Ukrajini. Međutim, tada nije bilo moguće postići dogovor zbog protivljenja Mađarske. Nemačka će početkom sledeće godine nastaviti da aktivno promoviše transfer ove pomoći Ukrajini u okviru Evropske unije, naglasio je predstavnik Kabineta ministara.

- EU-26 (bez Mađarske), naravno, takođe će moći da deluje. Ali ne želim sada da govorim o tome kako se takva podrška može organizovati. To takođe zahteva dalje konsultacije u Briselu", rekao je Vagner.

Sredinom decembra, mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je njegova zemlja ponovo blokirala paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi dolara. On je napomenuo da ova odluka ne bi bila u interesu njegove zemlje, jer bi u ovom slučaju bilo neophodno da Kijevu da deo novca iz opšteg budžeta koji duguje Budimpešti.

Zauzvrat, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je nakon samita u Briselu izrazio nadu da će lideri EU moći jednoglasno da odobre finansijsku podršku Kijevu početkom 2024. godine. Sledeći vanredni samit EU zakazan je za 1. februar.

Mađarska blokira većinu odluka EU o Ukrajini. Pored paketa od 50 milijardi evra, tu je i osma tranša vojne pomoći u vrednosti od 500 miliona evra, transfer od pet milijardi evra iz Evropskog fonda za mir za vojnu podršku 2024. godine i širi paket od 20 milijardi za vojnu pomoć preko četiri godine, prenose RIA Novosti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading