evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prognoze Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda su za nijansu optimističnije – ekonomija bloka će rasti za 0,8 procenata, odnosno 1,2 odsto u 2024. godini.

Anketirani eksperti tvrde da privreda evrozone neće moći da nadmaši rast od 0,6 odsto uprkos tome što se očekuje da će plate rasti brže od inflacije – rast zarada u zoni jedinstvene valute predviđen je na samo četiri procenta u ovoj godini, dok će potrošačke cene porasti u proseku za više od 2,5 odsto i nešto ispod 2,1 procenat u 2025. 

Dve trećine ispitanika reklo je da privreda u zoni evra klizi u recesiju. 

ECB je ranije predviđala rast plata i inflacije u narednoj godini od 4,6 odsto, odnosno 2,7 procenata, što bi označilo rast realnih prihoda domaćinstava prvi put u tri godine. Evropska centralna banka očekuje da će potrošačke cene porasti za 2,1 odsto u 2025.

Ekonomisti za "Fajnenšel tajms" upozoravaju da će nezaposlenost porasti s rekordno niskih 6,5 odsto u evrozoni u oktobru 2023. na 6,9 procenata na kraju sledeće godine.

Očekuje se i da će visoke kamatne stope, verovatna previranja na energetskom tržištu i geopolitička nestabilnost dovesti do dublje recesije, kao i da evrozoni sledi period još slabijeg rasta ukoliko Donald Tramp pobedi na predsedničkim izborima u SAD, odnosno ako Ukrajina izgubi u sukobu s Rusijom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading