Rat u Izraelu
Foto: AP/Mohammed Dahman (STR)

Južna Afrika, članica međudržavne organizacije BRIKS u kojoj je zajedno sa Brazilom, Rusijom, Indijom i Kinom, je pozvala sud da se sastane u narednih nekoliko dana kako bi doneo privremene mere kojima se poziva na prekid vatre, iako će za rešavanje takvog slučaja verovatno trebati godine

- Dela i propusti Izraela na koje se žalimo su genocidne prirode jer imaju za cilj da unište značajan deo palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe. U ovom slučaju, neophodne su privremene mere za zaštitu palestinskog naroda - navodi se u prijavi.

Član 9. Konvencije o genocidu dozvoljava svakoj državi članici da podnese tužbu protiv druge, čak i ako nema direktnu vezu sa sukobom.

- Teško je dokazati genocidnu nameru, ali Izraelci su dali brojne izjave koje lako dokazuju nameru da prikriveno ili delimično unište Palestince u Gazi - rekla je analitičarka Suzan Akram.

Portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova Lior Haiat reagovao je na optužbe iz Južne Afrike i nazvao ih gnusnim.

- Izrael sa gnušanjem odbacuje klevetu koju je u svojoj prijavi širila Južnoafrička Republika. Tužba Južne Afrike nema ni činjeničnu ni pravnu osnovu i predstavlja prezrenu eksploataciju suda - naveo je on.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading