republika srpska
Foto: Printscreen/YouTube/ Patriot Boys

Kažu da učešćem u proslavi 32. rođendana Srpske, žele da pošalju poruku da je sloboda imperativ i mlađim naraštajima, prenosi "RTRS".

Oni u čijim rukama je budućnost Republike Srpske – studenti dva javna univerziteta – i ove godine učetvovaće u svečanom defilu. Pod trobojkom, simbolično pokazujući da čuvaju srpsku istoriju i nacionalni identitet. Ovako na učešće u proslavi Dana Republike gleda Nikola Šobot, student Mašinskog fakulteta u Banjaluci.

– Ovo će biti moje treće učešće u defileu povodom Dana Republike i to za mene predstavlja veliku čast jer Dan Republike predstavlja početak istorije naše Republike i samim tim treba da ga praznujemo i ne treba da dozvolimo da padne u zaborav – rekao je predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Nikola Šobot.

Najbrojniji među promoterima akademske zajednice biće studenti Fakulteta bezbednosnih nauka. Za razliku od prethodnih, ove godine ulicama Banjaluke defilovaće ih duplo više – oko 80.

dan republike srpske

RTRS

 

 

– Od nastanka Fakulteta bezbednosnih nauka naši studenti uzimaju učešće u svečanom defileu. Ove godine smo brojniji, za razliku od prošlih godina imaćemo dva ešalona. Naši studenti su vežbali, biće jednoobrazno obučen i nosiće obeležja Republike Srpske na samom defileu – istakao je predsednik Studentske organizacije Fakulteta bezbednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Aleksandar Živić.

Obeležavanjem Dana Republike, čuva se Republika Srpska, njena sloboda i suverenitet, kao i srpski nacionalni identitet. Nikola Lapčević iz Istočnog Sarajeva kaže da je to zadatak koji su mladima ostavili preci koji su stvorili Srpsku. Uoči Dana Republike, Nikola ima poruku za svoje vršnjake.

– Da budemo jedinstveni, da budemo ponosni na to što jesmo, na naše pretke koji su u teškim, izazovnim vremenima, nama dali, ostavili nama zavet kako to treba da se radi – da čuvamo Republiku Srpsku – izjavio je predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Nikola Lapčević.

Proslava Dana Republike počinje 8. januara, svečanom akademijom u Banjaluci. Mnoštvo noviteta očekuje se 9-tog januara. Defile će prvi put biti održan u večernjim časovima. Uz svetlosne efekte, na Trgu Krajine u Banjaluci biće priređen i spektakl sa oko 200 dronova. Nakon defilea sledi koncert Policijskog orkestra MUP-a Srpske, uz premijeru pesama o Republici Srpskoj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading