SKANDAL TRESE LONDON Otkriveni prljavi poslovi britanske policije, radili sve za šta su optužilva Kineze
Foto: EPA/EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Visoki zvaničnik u britanskom ministarstvu unutrašnjih poslova Kris Filip najavio je prošle godine da će policajci pristupati bazi podataka vlasnika pasoša, kako bi mogli prepoznavanjem lica da identifikuju osumnjičene za izvršenje krivičnih dela.

Istraga koju je sproveo "Telegraf" otkrila je da se ova praksa sprovodila još od 2019. godine, i da se pojačala u mesecima pre Filipove najave na oktobarskoj konferenciji Konzervativne stranke.

Podaci koje je dobio britanski list od Ministarstva unutrašnjih poslova putem Zahteva za informacije od javnog značaja, pokazali su i da je policija pretraživala bazu podataka pasoša Velike Britanije, koja sadrži fotografije svih 46 miliona britanskih vlasnika pasoša, koristeći tehnologiju prepoznavanja lica, više od 300 puta u prvih devet meseci 2023.

Policija je takođe vršila pretrage u imigracionoj bazi podataka Velike Britanije, koja sadrži informacije o stranim državljanima.

Upotreba ove tehnologije je naglo porasla poslednjih godina, a policija je vršila hiljade pretraga godišnje koristeći Nacionalnu bazu podataka policije, koja sadrži oko 16 miliona fotografija ljudi koji su hapšeni, uključujući stotine hiljada koji nikada nisu optuženi ili su oslobođeni optužbe, navodi britanski Telegraf.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading