Protest poljoprivrednika u Nemačkoj
Foto: AP/Foto:AP

Kako piše Dojče vele, ovog ponedeljka praktično neće biti dela Nemačke koji će normalno funkcionisati. Na putevima će biti hiljade traktora - u znak protesta koji nemački farmeri najavljuju kao najveći u istoriji.

 

 

Bild je objavio mapu sa gradovima i autoputevima čije su blokade najavljene - spisak je dugačak. Nadležni su pozvali građane da u ponedeljak koriste železnički prevoz i da odustanu od vožnje, poslodavci poručuju da rade od kuće gde god je to moguće, škole će deci opravdavati izostanke sa nastave.

Poslednjih nedelja u Nemačkoj su tu i tamo viđene scene sa blokadama. Sredinom decembra stotine traktora bilo je parkirano u centru Berlina.

Protest poljoprivrednika u Nemačkoj

Foto:AP

 

 

Na pojedinim video snimcima vidi se kako policija pokušava da svojim vozilima blokira put traktorima, ali oni skreću sa puta i točkovima prečnika skoro dva metra lako zaobilaze policijske blokade preko njiva i kanala.

"Mnogi postupci ne samo da su pravno neopravdani, već ponekad predstavljaju i ugrožavanje saobraćaja i javnog reda i mira", kritikuje sindikat policije. Jer će policija imati pune ruke posla.

Problem su subvencije

Nakon što je Ustavni sud zabranio saveznoj vladi da se iznova zadužuje i unosi određene izdatke u budžet za 2024. godinu, u državnoj kasi je nastala rupa od 17 milijardi evra.

Pre samo nekoliko dana postignut je kompromis oko novog budžeta u koalicionoj vladi koju čine tri stranke – Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Liberali (FDP). Time se ukidaju razne subvencije, što će dovesti do značajnog povećanja cena benzina i dizela, struje i grejanja, a ukinute su i subvencije za električne automobile i smanjen je tempo mnogih investicija.

Protest poljoprivrednika u Nemačkoj

Foto:AP

 

 

A što se tiče poljoprivrednih proizvođača – brisane su subvencije za dizel gorivo i uvedena taksa na sva poljoprivredna vozila, kao i na putnička, u zavisnosti od snage motora i potrošnje goriva.

Teški traktori i poljoprivredne mašine koriste velike količine dizela i imaju motore velike snage. Nemački farmeri smatraju da njihov alat ne treba tretirati kao privatne automobile.

 

 

To je razlog zašto su ljuti farmeri pozvali na blokadu cele zemlje. Uplašena vlast je odmah pomalo popustila, odrekla se poreza na poljoprivrednu mehanizaciju i obećala da će postepeno vraćati subvencije za gorivo. Ali seljaci time nisu bili zadovoljni.

Mačevanje od radikalnih poteza

Predsednik Unije poljoprivrednika Joahim Rukvid naglasio je da su radikalni potezi nepoželjni, jer su se pobunjenicima navodno pridružile razne ekstremističke desničarske i druge grupe.

Rukvid je kritikovao incident koji se dogodio u četvrtak, kada je nekoliko desetina ljutih farmera na severu Nemačke "čekalo" ministra ekonomije Roberta Habeka na pristaništu trajekta kojim se vraćao sa kratkog odmora na jednom ostrvu. Trajekt je morao da se okrene i pristane na drugo mesto, a policija je koristila i biber sprej.

Protest poljoprivrednika u Nemačkoj

Foto:AP

 

 

Taj potez osudila je gotovo cela politička scena, a od njega se ogradio i Rukvid. Takve „radnje štete našim političkim ciljevima. Želimo da u narednim nedeljama protestujemo mirno i uredno“, rekao je on.

On je takođe naglasio da nema mesta desničarima i „drugim radikalnim grupama koje sanjaju o rušenju poretka“. „Mi smo demokrate i sa nama političke promene, ako se žele, dešavaju se glasanjem na dan izbora“, dodao je Rukvid.

U Nemačkoj postoji 256.000 farmi koje zapošljavaju oko 937.000 ljudi. Protesti su još jedan veliki udarac koalicionoj vladi kancelara Olafa Šolca, koja je jedna od najnepopularnijih vlada u nemačkoj istoriji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading