Sastanak
Foto: AP/Evelyn Hockstein (POOL)

Hercog je u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, koji boravi u Tel Avivu, kritikovao Južnu Afriku zbog podnošenja tužbe, čije saslušanje treba da počne u četvrtak, i zahvalio se Vašingtonu na podršci Izraelu.

U podnesku Južne Afrike navedeno je da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, koja je sastavljena nakon Holokausta i odnosi se na pokušaj uništenja naroda u celini ili delimično.

Južna Afrika traži od suda da izda privremene mere kojima bi Izraelu bilo naloženo da prekine svoje vojne operacije u Gazi i smatra da su te mere neophodne zarad, kako se navodi, sprečavanja teške i nepopravljive štete po prava palestinskog naroda.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, osim sa Hercogom, danas treba da se sastane i sa drugim najvišim izraelskim zvaničnicima, uključujući premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta.

Blinken je doputovao u Izrael u ponedeljak uveče, nakon razgovora sa saudijskim prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom u gradu Ula. U okviru svoje turneje Blinken je takođe posetio Grčku, Tursku, Jordan i Katar.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading