ostrvo sveti stefan
Foto: Printscreen/YouTube/ the Luxury Travel Expert

Procenjuje se da se u Evropi godišnje potroši 90 tona kokaina, čime se stiče utisak da je Crna Gora bila važna karika u čitavom tom lancu.

O svemu ovome je govorio predsednik Pokreta za promjene, Nebojša Medojević u emisiji „Kontroverza“ emitovana na "Adria" televiziji.

Čitava priča oko šverca cigareta i Crne Gore počinje 2000, odnosno 2001. godine, kada je tada samo teritorija SRJ bila pod metom pažnje službi Italije i Velike Britanije zbog šverca cigareta.

„Pošto je naša crnogorska strana sarađivala sa italijanskom mafijom „Sakra Korona„, koja je dominirala jugom Italije, iako je punkt bio u Milanu, u hotelu Principe di Saoe, gde je nekadašnja diplomatska predstavnica Crne Gore gospođa Pešić zakupila penthouse od 500 kvadrata. U tom penthouse-u su se sastajali pripadnici ove grupe sa licima koja su imala vrstu diplomatskog imuniteta kada je u pitanju njihov boravak u Italiji“, kazao je on.

Vremenom, pored cigareta koje su u Italiju dolazile iz Crne Gore, kreće se i sa švercom kokaina. U tom vremenu, ipak, u manjim količinama.

„Na kraju je to završeno sa mnogo većim iznosima, ali je punkt i dalje bio u Milanu, a novi dio posla je za crnogorsku mafiju odrađivao izvesni Damir Pršeš rođen u Goraždu“, kazao je Medojević.

Iznosi su postajali sve veći, a po Medojevićevim tvrdnjama, DPS se zainteresovao za taj posao i zbog gabarita robe i zbog njene vrednosti.

Kokain je specifična vrsta droge gde tražnja stalno raste, a samim tim mu raste i cena. Proizvodnja je limitirana jer se proizvodi u džunglama Kolumbije, a list koke raste na velikim nadmorskim visinama kakvih ima samo na tom mestu.

„Kolumbijska revolucionarna armija je ta koja proizvodi kokain. Taj kokain su koristili neki funkcioneri Demokratske partije socijalista i to onaj sa najvišom čistoćom, u hotelu Montenegro na Svetom Stefanu“, ispričao je Medojević.

Distribucija je, uglavnom, išla preko Kolumbije, a ubrzo Meksiko preko klana „Čapa„, preuzima ovaj unosan posao. U ovom trenutku je Ekvador postao ključna tačka odakle veliki tovari droge idu za Evropu a DPS, tvrdi Medojević, preuzima taj posao.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading