Vulkan na Islandu
Foto: EPA/EPA-EFE/ANTON BRINK

Vulkan na jugozapadu Islanda poslao je lavu u talasima ka ribarskom gradu Grindavik rano u nedelju, nakon što su stotine zemljotresa potresli region i prinudili evakuaciju stanovnika tokom noći.

Incident se dogodio manje od mesec dana nakon još jedne snažne erupcije u regionu.

Subotnja seizmička aktivnost, koja je često bila vizit karta za neposrednu erupciju, navela je zvaničnike da evakuišu grad, oko 32 milje jugozapadno od glavnog grada Rejkjavika, nekoliko sati pre vulkanskog događaja – koji se dogodio oko 8 sati ujutro po GMT.

Najnovija erupcija, na poluostrvu Rejkjanes, gde se nalazi niz vulkana, usledila je nakon pukotine prošlog meseca koja je eruptirala i izbacila reku lave. Istopljena stena je tom prilikom potekla iz Grindavika.

Stanovnicima je bilo dozvoljeno da se vrate u grad 22. decembra, oko šest nedelja nakon što su prvobitno evakuisani iz svojih domova nakon nedelja zemljotresa.

U nedeljama nakon događaja u decembru, izgrađeni su odbrambeni zidovi oko delova perimetra vulkana u nadi da će se tokovi lave preusmeriti od zajednice Grindavik od oko 3.800 ljudi.

Međutim, čini se da je magma probila barijere – napravljene od zemlje i stena, rekli su zvaničnici.

„Otvorila se pukotina sa obe strane odbrane koja je počela da se gradi severno od Grindavika“, saopštila je islandska meteorološka kancelarija (IMO) u nedelju nakon nadzornog leta iznad pogođenog područja.

„Lava sada teče prema Grindaviku“, dodao je IMO.

„Na osnovu merenja iz helikoptera obalske straže, perimetar je sada oko 450 metara (1.500 stopa) od najsevernijih kuća u gradu.

Simulacija IMO-a pokazala je da bi lavi moglo biti potrebno nekoliko sati da stigne do Grindavika ako nastavi u svom sadašnjem pravcu, rekao je državni emiter RUV.

Islandski predsednik Gudni Johaneson rekao je na "Iksu" (bivši Tviter) da „nikakvi životi nisu u opasnosti“ kao rezultat erupcije vulkana, ali je dodao da može postojati pretnja po infrastrukturu. On je dodao da se ne očekuje prekid u saobraćaju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading