"NAPAD NA SAVEZNIKA, SMATRA SE NAPADOM NA ZEMLJU" Ova država je usvojila novu vojnu doktrinu
EPA/TATYANA ZENKOVICH

Belorusija će, u skladu sa novom Vojnom doktrinom, napad na saveznike smatrati napadom na svoju teritoriju, saopštio je načelnik informativno-analitičkog odeljenja Generalštaba Oružanih snaga Belorusije Artjom Butorin.

"U vojnoj doktrini će biti zabeleženi opšti principi i naši stavovi o tome kako ćemo se ponašati kao saveznik. Definitivno, vojna doktrina će zadržati odredbu koja predviđa da će napad na bilo koju državu koja nam je saveznik biti smatran napadom na Republiku Belorusiju", objasnio je Butorin u intervjuu za televiziju "STV".

Predstavnik Generalštaba je naglasio da će u nacrtu biti i poglavlje o savezničkim obavezama Minska. U doktrini se "objedinjuju sve odredbe koje su trenutno sadržane u međunarodnim ugovorima, koje smo ratifikovali sa našim saveznicima, uključujući i u okviru međunarodnih organizacija".

U poglavlju će se navesti osnove stava Minska prema mirovnim aktivnostima pod okriljem, između ostalog, Ujedinjenih nacija i Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Prema njegovim rečima, u vojnoj doktrini neće biti preciziran mehanizam za donošenje odluka o primeni ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja, koje je raspoređeno u zemlji.

"U vojnoj doktrini prenosimo međunarodnoj zajednici naš stav da je pojava nuklearnog oružja na našoj teritoriji iznuđena mera i da je to mera strateškog obuzdavanja. To jest, usmerena je na sprečavanje sukoba, a ne na njegovu primenu za postizanje nekih naših 'agresivnih' ciljeva, koje naši protivnici pokušavaju da nam pripišu. Što se tiče procedure upotrebe nuklearnog oružja, to nije predmet vojne doktrine", istakao je.

Predstavnik beloruskog Generalštaba je primetio i da vojna doktrina beleži opšti stav prema nuklearnom oružju.

"Procedura za primenu je predmet nižih, statutarnih dokumenata, dokumenata vojnog planiranja, ali, oni su po prirodi poverljivi. Takva dokumenta nećete naći u javnim izvorima ni u jednoj državi", zaključio je Butorin.

Na sednici Saveta bezbednosti Belorusije 16. januara razmatran je nacrt nove vojne doktrine zemlje, a nakon diskusije odlučeno je da se dokument doradi. Nakon toga će biti podnet na odobrenje Beloruskoj narodnoj skupštini koja će biti održana u aprilu.

Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin rekao je da nacrt ažurirane vojne doktrine jasno navodi zemlje od kojih dolaze pretnje, opseg unutrašnjih i spoljnih pretnji vojnoj bezbednosti, savezničke obaveze zemlje i njen stav o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, a takođe se poboljšava klasifikacija vidova sukoba (dele se na međudržavne i koalicione) i mera za reagovanje na njih, prenosi RT Balkan.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading