Andrej Plenković i Zoran Milanović
Foto: Alo/TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC/ nr

U pismu upućenom Plenkoviću, Milanović navodi da trenutna situacija negativno utiče - a mogla bi i u budućnosti negativno uticati - na usklađeno delovanje i stabilnost državne vlasti te na nacionalnu bezbednost Hrvatske.

Milanović, pozivajući se na Zakon o bezbednosno obaveštajnom sistemu Hrvatske, podseća da su jedino Plenković i on, kao predsednici Vlade i Republike, ovlašćeni da se dogovore i sazovu sednicu Veća za nacionalnu bezbednost.

- Stoga očekujem da ćete i Vi prepoznati potrebu i prihvatiti moj predlog za sazivanjem sednice Veća za nacionalnu bezbednost u što kraćem roku - naveo je Milanović.

Milanović je ovaj predlog Plenkoviću uputio nakon što je u subotu optužio vladinog kandidata za vrhovnog državnog tužioca Ivana Turudića da se kao predsednik Županijskog suda sastajao sa Zdravkom Mamićem dok je bio osumnjičeni, ali i kasnije kada je bio pod istragom.

Milanović je rekao da Turudić ima dosta bezbednosnih prepreka da bude izabran za vrhovnog državnog tužioca te da ne bi trebalo da bude ni sudija Županijskog suda.

Podsetimo, tekst koji je Jutarnji list objavio, sa oko sto "vacap" poruka koje su godinama razmenjivali bivša gradonačelnica Knina Josipa Pleslić (ranije Rimac) i Ivan Turudić, sadašnji sudija Visokog krivičnog suda i Vladin kandidat za novog glavnog državnog tužioca, izazvao je ogromnu pažnju medija, političara i najšire javnosti.

Otkriće Jutarnjeg dokazuje da je odnos Turudića i Rimac u stvarnosti bio dramatično drugačiji nego što ga je Turudić dosad predstavljao u javnosti.

I dok su tekst preneli svi važniji mediji u državi, iz Vlade se nije mogao dobiti komentar na sadržaj teksta koji teško kompromituje sudiju Ivana Turudića, kojeg premijer Andrej Plenković žarko želi videti na mestu novog glavnog državnog tužioca.

S druge strane, poruke koje je objavio Jutarnji list postale su pravi hit na društvenim mrežama.

Poslanica „Možemo“ Sandra Benčić poručila je kako je Plenkovićev kandidat za glavnog državnog tužioca lagao na saslušanju u Saboru kada je tvrdio da se s Josipom Rimac vidio „jednom na pet minuta“.

Benčić je prepisku komentarsala i na svom Fejsbuku, napisavši da Turudić nakon ovoga ne može biti glavni državni tužilac, a ni sudija, te da Plenković ne sme biti premijer.

Turudić nakon ovog svega ne može biti glavni državni tužilac, a ni sudija. Plenković koji ga je predložio ne sme biti premijer. Oni su svi u punom smislu reči bagra“, napisala je Benčić.

Saopštenjem se oglasio i advokat Josipe Pleslić, koji kaže da objava prepiske služi samo diskreditaciji Turudića, a Josipi Pleslić nanosi ‘nemerljivu štetu‘.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading