Pablo Eskobar i Marija
Foto: Alo/Profimeida

Kolumbijski narkobos Pablo Eskobar imao je jednu veliku ljubav u životu, a njegova supruga pristala da se uda za njega dok još nije ni bila punoletna.

Iako su joj roditelji branili, Maria Victoria Henao toliko se zaljubila u Pabla te su pobegli od njene porodice i venčali se 1976. godine.

”Upoznala sam Pabla kad sam imala 12, a on 23 godine”, napisala je ona u svojim memoarima “Gospođa Escobar: Moj život s Pablom”.

On je bio prva i jedina ljubav mog života. Udala sam se za njega u crkvi, a verovala sam da se bračni zaveti moraju poštovati.”

Kako je pisala, Escobar je davao sve od sebe da je zavede, kupio joj je žuti bicikl i pjevao joj serenade.

”Trudio se da se osećam kao princeza, a ja sam bila uverena da je on moj princ”, rekla je Maria.
Međutim, nije sve bilo bajkovito. Sama činjenica koliko je Maria imala godina, dok je Eskobar bio odrastao muškarac, dovoljna je da ovo ne bude ljubavna priča, već priča pune jeze. I sama Maria ju je tako doživela u jednom trenutku, iako je bila očarana i zaljubljena.

Već s 14 godina, Maria je ostala trudna. Kako je bila premlada, ona nije u potpunosti razumela šta se događa s njom, ali je Pablu, čoveku u tridesetima koji je pažljivo planirao svaki korak, sve bilo kristalno jasno, a onda ju je odmah odveo na pobačaj u jednu ilegalnu kliniku. Žena koja je izvela prekid trudnoće rekla je da joj radi nešto što će sprečiti da zatrudni u budućnosti.

”Osetila sam snažnu bol, ali ništa nisam mogla nikome reći. Samo sam molila Boga da sve bude gotovo”, sjeća se Maria.

Usprkos traumi koju je doživela, pristala je da se uda za njega već sledeće godine.

”To je bila noć nezaboravne ljubavi koja ostaje tetovirana u mojoj koži kao jedan od najsretnijih trenutaka u mom životu”, opisala je prvo bračno veče.

”Želela sam da vreme stane, da uživamo zauvek u toj bliskosti.”

U trenutku kada su se venčali, Escobar je iza sebe već ostavio sitne zločine i prekršaje koji su obiežili njegovu mladost i već je bio u prvoj fazi izgradnje svog narko-carstva.

”On je odgajan u kulturi muških šovinista, u kojoj su žene učene da prate svoje muževe bez pogovora. Ja sam odrastala tako što me je Pablo oblikovao da budem njegova supruga i majka njegove dece, da ne postavljam pitanja i ne preispitujem njegove odluke, da okrećem glavu”, ispričala je u svojoj autobiografiji.

1977. godine rodio im se sin Sebastian, a 1989. dobili su kći Manuelu.

U prvim godinama braka, Marija nije tačno znala čime se njen suprug bavi. Uskoro je shvatila da se za kratko vreme u njihov dom slivaju ogromne svote novca. No, želela je uživati u bogatstvu, a Pablo ju je obasipao skupim poklonima i vodio na putovanja. Međutim, sve ju je više izjedalo poreklo novca koji im je omogućio lagodan život. Tada su počele i brojne Escobarove afere, a u jednom trenutku čak je imao i svoj “momački stan” u njihovom porodičnom domu i u njemu dočekivao brojne ljubavnice.

„Tračevi o preljubi su bili stalni i, moram priznati, bolni za mene. Sećam se da sam plakala cele noći čekajući zoru“, napisala je Marija. Eskobarov kartel je rastao, zločini su postajali sve brutalniji, a Marija više nije mogla da ignoriše njegov paralelni život. Bilo je sve izvesnije da su mu dani odbrojani, sve češće je bio u izbeglištvu, a pred kraj su Marija i njihova deca morali da nose poveze na očima kada su mu odlazili u posetu dok se krio u „sigurnim kućama”. Plašila se za njega, plašila se za decu, plašila se za svoj život. A onda joj je 1993.

Eskobar rekao da mora da se preseli sa decom u kuću koju štiti vlada. U decembru iste godine, Eskobara je u Medeljinu ubila kolumbijska policija. Dok je svet slavio smrt najozloglašenijeg vođe narko-bande u istoriji, Marija i njena deca u tišini su oplakivali njegovu smrt. Nakon toga su otišli ​​u Argentinu i promenili imena, a ona se predstavila kao Viktorija Henao Veljeho. Godine 1999. Marija i njen sin Huan Pablo uhapšeni su pod sumnjom da su prali novac i proveli su nekoliko meseci u pritvoru. Nakon puštanja na slobodu, Marija je tvrdila da je bila zatvorenik u Argentini samo zato što je Kolumbijka.

Gotovo dve decenije nakon izlaska iz pritvora, Marija je izbegavala javnost. Međutim, poslednjih godina počela je da priča o svom životu sa najpoznatijim narko-bosom, a njeni memoari su privukli veliku pažnju. Ona se do danas ne pomiri sa užasnim stvarima koje je Pablo uradio u godinama koje su proveli zajedno. U knjizi je rekla da oseća ogromnu tugu i sramotu zbog bola koji je njen muž naneo, ne samo njihovoj porodici već i celoj Kolumbiji. U intervjuu koji je dala V radiju 2018. godine, ona se javno izvinila za svoje ćutanje. „Tražim oproštaj za ono što sam uradila u mladosti“, rekla je ona i dodala da nije bila član kartela i da nije uživala u plodovima Eskobarovog „rada“, kako se obično veruje.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading