MRAČNA TAJNA PORODICE BAJDEN Sevnuo je nož, Aleksandar je krvario, a onda je završio u "američkom Sibiru"
AP Andrew Harnik

U sukobu je Aleksandar krvario od rana zadatih ubodom noža, a Robinet je optužen za pokušaj ubistva i zatvoren na ostrvu u blizini Floride. Ova tuča je takođe izazvala neočekivanu interakciju dvojice američkih predsednika, Abrahama Linkolna i Džozefa Bajdena.

Robinet je 1861. godine je vodio hotel u blizini železničke raskrsnice Baltimora i Ohaja u Virdžiniji. U to vreme, Zapadna Virdžinija je postala bojno polje tokom Američkog građanskog rata jer su se obe strane borile da kontrolišu železnicu. Trupe Unije zauzele su železnicu 1861. godine i isterale snage Konfederacije. Sam Robinet je pretrpeo velike gubitke. Žena mu je umrla a hotel koji je on držao je uništen. Tražeći zaštitu za sebe ali i decu, napustio je Virdžiniju i otišao u okrug Alegani u Merilendu.

Tamo je dobio posao kao veterinar krajem 1862. godine. Njegov posao je bio da održava zdravlje konja i magaraca koji su vukli vagone sa municijom. Njegove kvalifikacije za tu poziciju, kao nekoga ko nema formalnu medicinsku obuku nisu bile navedene.

Te martovske večeri, Aleksandar koji je bio zapovednik vagona čuo je da je Robinet širio priče o njemu i kuvarici i odmah je došao do njega da traži objašnjenje. Odmah su krenule psovke. i tad je Robinet izvadio džepni nož. Iako je tuča trajala kratko, Aleksandar je iskrvario pre nego što su logorski čuvari došli.

Mesec dana kasnije, Robinetovo suđenje je počelo. U optužnici je pisalo da je bio u alkoholisanom stanju, kao i da je narušavao red i vojnu disciplinu. Pošto je u sukobu koristio nož, optužen je za pokušaj ubistva.

Prema transkriptu suđenja, Robinet je na kraju izjavio da je sve ovo učinio u samoodbrani i da nema ništa lično protiv Aleksandra. Rekao je da ga je Aleksandar zgrabio i da je samo hteo da se odbrani.  

Vojne sudije nisu bile ubeđene. Sledećeg dana doneli su jednoglasnu presudu: kriv po svim tačkama, osim za „pokušaj ubistva“. Kazna je bila dve godine zatvora na teškom radu. Odveli su ga u vojni zatvor na Floridi koji je poznat i kao "američki Sibir".

Otprilike u vreme kada je Robinet stigao u zatvor, trojica vojnih oficira koji su ga poznavali podneli su peticiju Linkolnu da poništi svoju osudu. Napisali su da je njegova kazna bila neopravdano oštra zato što se samo branio. Napisali su takođe, da je njegova žena preminula i da ako on bude ostao zatvoren, da će njegova deca ostati i bez oca.

Peticija nije odmah otišla u Belu kuću, već je završila u rukama tadašnjeg senatora Zapadne Virdžinije. Tu peticiju je dao Linkolnovom sekretaru, koji je tražio transkripte suđenja, koje je kasnije predao samom predsedniku SAD.

Izveštaj je stigao krajem avgusta. Linkoln je doneo odluku napisavši: "Izvinite za neizvršeni deo kazne. A. Linkoln. 1. septembra 1864". Ubrzo nakon toga Robinet je oslobođen iz zatvora.

Nakon ovoga, vratio se porodici u Merilend gde se bavio poljoprivredom. Umro je 1903. godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading