Brazil
Foto: Alo/Printscreen

 Čini se da su najraniji ljudski ostaci iz ranije nepoznate zajednice predaka koja je prethodila Sambakijancima, priobalnim lovacima-sakupljačima koji su istorijski živeli u tom području. Nalaz je najstariji zapis o ljudima u severoistočnoj državi Maranhao.

Groblje, na kojem se nalaze ljudski ostaci iz različitih perioda, otkriveno je u Sao Luisu, glavnom i najvećem gradu Maranhaoa, uoči građevinskih radova za vladin stambeni program. Sahrane su pronađene na farmi Rosane, koja je kasnije postala urbano arheološko nalazište između dve prometne avenije.

Arheolozi su već znali da oblast Sao Luisa, koja se takođe zove Upaon-Aču, što znači „veliko ostrvo“ na jezicima domorodačkih naroda Tupi-Guarani, sadrži tragove praistorijske ljudske aktivnosti. Na primer, praistorijska kost vilice otkrivena je na farmi Rosane 1970-ih, a drugi artefakti pronađeni u Sao Luisu datiraju pre 6.000 godina, rekao je Velington Lage, vodeći arheolog nedavnih iskopavanja, za Live Science. Ostaci su pripisani narodima Sambakuian. Ova grupa se oslanjala na morske resurse i gradila je humke od školjki sa ostacima hrane koji su dosezali i do 30 metara visine.

 

 

Najnovija iskopavanja, koja su počela u junu 2019., u početku su otkrila razne fragmentirane keramike i kamenih alata. Zatim, tokom vrhunca pandemije COVID-19 2020. godine, arheolozi su pronašli prvi skelet oko 24 inča (60 centimetara) ispod površine.

Od tada, tim je pronašao ukupno 43 skeleta i oko 100.000 fragmenata artefakata iz najmanje četiri različita sloja sedimenta, što sugeriše da su ovo mesto zauzimali ljudi u najmanje četiri različita perioda u rasponu od 8.500 godina.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading