nato
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- NATO nema planove da šalje trupe u Ukrajinu, a NATO ili NATO saveznici nisu strana u sukobu. <...> Mislim da je važno da se konsultujemo i dođemo do zajedničkog pristupa o ovim važnim temama, jer važni su za sve nas“, rekao je on odgovarajući na pitanje da li je Makron napravio grešku.

Generalni sekretar je napomenuo da čak i ako se pojedine zemlje NATO-a odluče na takav manevar, to će uticati na celu alijansu. Stoltenberg je takođe izrazio neslaganje sa papinom izjavom o "beloj zastavi" za Kijev , rekavši da je, prema njegovom mišljenju, za postizanje mirnog rešenja kroz pregovore, i dalje neophodno pružiti vojnu pomoć Ukrajini.

Posetimo, francuski predsednik Emanuel Makron je krajem februara rekao da će Pariz učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“. Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali da nije postignut konsenzus.

Istovremeno, vlasti mnogih evropskih zemalja navele su da nema govora o prebacivanju vojnog osoblja u Ukrajinu. Konkretno, nemački kancelar  Olaf Šolc i ministar odbrane Boris Pistorijus su naglasili da Nemačka neće slati svoje vojno osoblje u Ukrajinu. Pored toga, šef nemačke vlade je pojasnio da zemlje NATO-a u celini to neće učiniti, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading