OVO JE SRAMNO! Nemačka u novom RASULU: Pogledajte u kakvom stanju im se nalazi VOJSKA! Nema municije, kuhinje ne rade...
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

- Bundesver se smanjuje i stari. Moramo da povećamo atraktivnost nemačkih oružanih snaga što je pre moguće - rekla je Eva Hogl prilikom predstavljanja redovnog godišnjeg izveštaja o stanju oružanih snaga u Bundestagu.

Prema ovom izveštaju, 2023. godine u Bundesveru je služilo 181.514 vojnika, što je za 1.537 manje nego 2022. Prema rečima Hoglove, opada i broj zainteresovanih za vojnu službu.

- Preko 20.000 pozicija u oružanim snagama ostalo je nepopunjeno prošle godine - rekao je Hoegl.

Loša je situacija i kada su u pitanju infrastruktura i kasarne.

- Tuševi su u zapuštenom stanju, spavaonice su oronule, a kuhinje su u nekim slučajevima zatvorene godinama - navodi se u izveštaju. Stanje u kome se nalaze zgrade je delimično sramno i nepodesno za služenje vojnika - rekla je ona.

U "zabrinjavajućem" stanju je i vojna tehnika, navodi se.

- Nedostaje municije, rezervnih delova i uređaja za noćno osmatranje - rekla je Eva Hogl.

OVO JE SRAMNO! Nemačka u novom RASULU: Pogledajte u kakvom stanju im se nalazi VOJSKA! Nema municije, kuhinje ne rade...

Tajnug/AP

 

 

Ona je istakla da je od 100 milijardi evra koje je nemačka vlada izdvojila za hitni fond za Bundesver posle početka rata u Ukrajini, dve trećine već unapred rezervisane za neke projekte, a da je već sada vidljivo da je tih 100 milijardi ne bi bilo dovoljno za modernizaciju Bundesvera.

- Povećanje vojnog budžeta za nekoliko milijardi evra godišnje biće neizbežno - rekao je Hogl.

U izveštaju se kritikuju i "nepotrebni birokratski procesi" unutar Bundesvera, ali i konstatuje se napredak u toj oblasti. U izveštaju se pominju i 204 disciplinska prekršaja sa radikalno desničarskom pozadinom, ali se zaključuje da je to veoma mali broj u odnosu na broj vojnika.

Šolc je nazvao rusku invaziju prekretnicom i obećao da će Nemačka unaprediti svoju vojsku. Ali ovaj izveštaj pokazuje da se ova promena dešava veoma sporo.

Alo.rs/Index

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading