Severna Koreja
Foto: AP/(HOGP)

Napad je usputno pomenut u dnevnom brifingu ministarstva za novinare. Rečeno je da su bili prisutni vojni komandanti i njihove kolege iz Službe bezbednosti Ukrajine (SBU). Sastanak je naveden među ciljevima izabranim za ruske ratne avione, raketne udare i artiljeriju u protekla 24 sata.

Ni sa jedne strane u oružanom sukobu nisu odmah bili dostupni nikakvi dodatni detalji o navodnom udaru.

Prema ukrajinskim medijima i nekim zvaničnim izjavama zvaničnika agencije, agenti SBU igraju ključnu ulogu u pokretanju napada dronovima na Rusiju. Napad dronom na rafineriju nafte u Krasnodarskom kraju u nedelju ujutro pripisan je njenim operativcima, kao nedavni primer. Upad je izazvao požar i navodno je jedan od zaposlenih preminuo od srčanog udara.

Nakon oružanog puča u Kijevu 2014. godine, CIA je reformisala SBU i njene vojne kolege, Glavnu obaveštajnu upravu (GUR) kako bi služila ciljevima hibridnog sukoba Vašingtona sa Rusijom, prema izveštajima u američkoj štampi. Ukrajinci sa zapadnom obukom takođe su organizovali ciljana ubistva zvaničnika u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici pre njihovog pristupa Ruskoj Federaciji.

Operacije dronova i drugi oblici sabotaže su navodno uključeni u operacije SBU protiv Rusije nakon što su otvorena neprijateljstva između dve nacije izbila u februaru 2022.

Agencija takođe igra ključnu ulogu u suzbijanju osumnjičenih simpatizera Rusije kod kuće (Ukrajine), kao što su parohijani Ruske pravoslavne crkve koji su odbili da se poreknu i pređu u denominaciju koja je naklonjena Kijevu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading