Proizvodnja prokjektila
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Reč je o modernizovanoj verziji stare sovjetske bombe FAB-1500, u navođeni projektil koji može napraviti krater širok 15 metara.

Projektil težak 1,5 tona, od čega gotovo polovinu čini eksploziv, lansiraju borbeni avioni na udaljenosti od 60 do 70 kilometara, a to je izvan dometa ukrajinske protivvazdušne odbrane. S tim bombama ruske snage su u Donjecku gađale termoelektrane, fabrike i nebodere, kao i mesta s kojih Ukrajinci koordinišu svoju odbranu, nastavljajući s taktikom uništavanja teritorija pre vojnog zauzimanja.

FAB-1500 usmerava se prema meti pomoću sistema za navođenje i krilaca. Jedan vojnik iz ukrajinske 46. brigade, koji se bori pored Krasnohorivka u Donjecku, rekao je za Si-En-En da su ih Rusi ranije gađali samo artiljerijom. Sada su počeli intenzivnije koristiti vazdušne snage, posebno FAB-1500.

- Zašto koriste FAB-1500? Jer je šteta koja time nastaje vrlo ozbiljna. Ako preživiš, zagarantovano ćeš imati kontuziju - naveo je on i dodao da korišćenje tako snažne bombe dramatično menja situaciju na ratištu.

- To stavlja veliki pritisak na moral vojnika. Ne mogu svi naši momci to izdržati. Dosad su više-manje navikli na FAB-500, ali FAB-1500 je pakao - istakao je vojnik.

Korišćenje FAB bombi bilo je ključni element u ruskoj ofanzivi na području Donjecka, posebno u uništavanju ukrajinske odrane u i oko Avdijivke, koja je pala u februaru.

- Uoči i tokom bitke za Avdijivku stotine bombi lansirano je u roku od nekoliko dana, samo u 48 sati korišćeno ih je 250 - rekao je za Jurij Ihnat, portparol ukrajinskih vazdušnih snaga.

Kako je saopštilo rusko ministarstvo odbrane, Rusija je započela masovnu proizvodnju bombi od tri tone eksploziva koje planira da koristi u Ukrajini. Dodaju da je proizvodnja vazdušnih bombi FAB-3000 počela u februaru.

FAB-3000 teži 3000 kg, a reč je o vazdušnoj bombi opšte namene koja se koristi za uništavanje utvrđenih vojnih i industrijskih objekata i skloništa.

Ministar obrane Sergej Šojgu posetio je preduzeća vojno-industrijskog kompleksa u oblasti Nižnji Novgorod i sam se uverio u proizvodni proces, prenose RIA Novosti.

- Dok je Zapad zauzet govorenjem Putinu šta sve neće da napravi, Rusija je upravo krenula u masovnu proizvodnju klizećih bombi od 3000 kilograma koje mogu razoriti bilo koji evropski grad. Zapadni svet naprosto nema pojma što se događa - objavio je na X-u "Jay in Kyiv", Amerikanac koji živi u glavnom gradu Ukrajine.

Podsetimo, ruski vojni blogeri počeli su govoriti o modernizovanoj sovjetskoj bombi FAB-1500 prošlog septembra, kad je modernizovana verzija prolazila testiranje preciznosti. Telegram kanal Fighterbomber, blizak ruskoj vojsci, objavio je da je "nakon mnogo meseci pokušaja i pogrešaka", FAB-1500 prvi put precizno pogodio svoju metu.

Kanal Fighterbomber, koji ima gotovo pola miliona pretplatnika, objavio je u da je modificirani FAB-1500 precizan unutar pet metara. Nekoliko nedelja kasnije, i ukrajinski i ruski izvori javljali su o korišćenju teških bombi u Hersonu, na jugu Ukrajine, i Harkovu, na severu.

FAB-1500 najmoćnija je u porodici "glupih bombi" iz sovjetske ere, koje se sada modernizuju u fabrici blizu Moskve u jeftino, ali moćno oružje. Najvažnije je da tih bombi Rusi imaju u velikoj količini, kako to kaže britanski ekspert za naoružanje Džastin Bronk.

Transformisati sovjetsku bombu u novi navođeni projektil, nije ni jeftino niti brzo, ali ipak košta bitno manje od miliona dolara, koliko košta jedna raketa, tumači portparol ukrajinskih vazdušnih snaga.

S modernizovanom verzijom FAB-1500 Rusi su dobili snažno oružje kojim mogu delovati na utvrđene ukrajinske položaje, povećavajući ukrajinske gubitke, ali još uvek nedovoljno da iz temelja promene odnose na frontu, tumači američki Si-En-EN, preneo je Jutarnji list.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading