Teroristički napad u Moskvi
Foto: Printscreen/Printscreen

Istražitelji su pronašli dokaze da su napadači dobili sredstva za pripremu i izvođenje napada u vidu kriptovalute, navodi se u saopštenju. Identifikovan je i priveden još jedan osumnjičeni koji je navodno učestvovao u finansiranju napada, saopštila je Istražna komisija, a da nije identifikovala osobu u invalidskim kolicima.

Takođe se navodi da su napadači bili drogirani.

- Koje droge su konzumirane, utvrdiće veštak - preneo je u četvrtak TASS, pozivajući se na istražitelje.

Ranije je šef ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov rekao novinarima da veruje da iza napada stoje SAD, Velika Britanija i Ukrajina. On smatra da su Ukrajinci tim napadom ostavili mogućnost za povratak preko granice i da ih je na drugoj strani trebalo dočekati kao heroje.

Četiri osumnjičena počinioca su ranije identifikovana kao radikalni islamisti regrutovani putem onlajn aplikacije kojim je navodno upravljao ogranak Islamske države sa sedištem u Avganistanu (bivši ISIL). Istražitelji su tada rekli da je, uprkos odgovornosti grupe za teroristički čin, druga strana - poput ukrajinske obaveštajne agencije - možda bila umešana u zaveru.

Podsećamo, prošlog petka je grupa muškaraca naoružanih puškama upala u muzičku salu Krokus siti hola u moskovskom predgrađu Krasnogorsk, neposredno pred nastup rok grupe Piknik. U napadu i požaru koji su podmetnuli počinioci poginulo je 140 ljudi, a oko 200 je povređeno.

Napadači su uhapšeni nekoliko sati nakon napada u ruskoj oblasti Brjanska, koja se graniči sa Ukrajinom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading