Izrael
Foto: Alo/Shutterstock

Iran je lansirao više stotina dronova i balističkih projektila ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku.

Izvestan broj projektila probio izraelsku odbranu. Izveštaji o eventualnoj šteti i povređenima se još prikupljaju. Iran proglasio kraj operacije.

Bela kuća traži uzdržanost od Jerusalima. Bliski istok na ivici velikog sukoba. Sudbina regiona u rukama Benjamina Netanjahua.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

IDF: Izrael ima planove i za ofanzivu i za defanzivu

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je da je vlada odobrila planove, kako za ofanzivu, tako i za defanzivu, nakon noćašnjeg napada Irana. Hamas i Iran žele da zapale Bliski istok i dovedu do eskalacije u regionu, rekao je Hagari na konferenciji za medije, dodajući da IDF ostaje u stanju povišene pripravnosti.

Hercog: Napad Irana predstavlja objavu rata Izraelu

Predsednik Izraela Isak Hercog rekao je danas da je sinoćnjim napadom Iran objavio rat Izraelu, kao i da Tel Aviv ''razmatra sve opcije'' koje mogu da se očekuju usled eskalacija regionalnih tenzija.

''Ovo je objava rata. Sada, zato što smo uzdržani i zato što znamo posledice i zato što imamo rasprave sa našim partnerima, razmatramo sve opcije i sasvim sam uveren da ćemo preduzeti neophodne korake da zaštitimo i odbranimo naš narod. Mi ne tražimo rat'', rekao je Hercog za Skaj njuz.

On dodaje da je sinoćnji napad ''samo još jedan primer“ kako Iran funkcioniše, "šireći haos, teror i nestabilnost po celom svetu“.

Fidan poručio Blinkenu da je uzrok krize na B. istoku konflikt u Gazi

Turski ministar spoljih poslova Hakan Fidan poručio je danas u telefonskom razgovoru sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blikenom da je Ankara zabrinuta zbog potencijalnog širenja konfilikta i dalje eskalacije u regionu, rekao je neimenovani turski diplomatski izvor za Rojters.

NATO osudio napad Irana na Izrael

NATO je danas osudio napad Irana na Izrael i pozvao je na uzdržanost u regionu Bliskog istoka. Portparol NATO-a Fara Daklala napisala je na platformi X da je od vitalnog značaja da sukob na Bliskom istoku ne izmakne kontroli.

- Osuđujemo napad Irana preko noći, pozivamo na uzdržanost i pažljivo pratimo razvoj događaja - navela je Daklala.

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Izrael ima priliku da formira strateški savez protiv Irana

Izrael ima priliku da formira strateški savez protiv Irana nakon što je njegov masovni napad dronovima i raketama zajednički odbijen, izjavio je danas izraelski ministar odbrane Joav Galant.

Galant je u saopštenju naveo da je napad odbijen zajedno sa SAD i drugim zemljama, preneo je Rojters.

"Imamo priliku da uspostavimo strateški savez protiv ove ozbiljne pretnje Irana koji preti da će postaviti nuklearni eksploziv na rakete, što bi mogla biti izuzetno ozbiljna situacija", naveo je Galant u saopštenju.

Netanjahu odustao od uzvratnog napada na Iran nakon razgovora sa Bajdenom

Iranski napad na Izrael naišao na oduševljenje Palestinaca u Gazi

Iranski napad na Izrael naišao je danas na oduševljenje mnogih Palestinaca u Gazi kao "retka osveta" za izraelsku ofanzivu na njihovu enklavu, iako su neki od njih kazali da sumnjaju da je Teheran izveo napad "više radi predstave nego da bi naneo pravu štetu".

Na snimcima koji su kružili enklavom moglo se videti da mnogi stanovnici od radosti pevaju Alahu Akbar (Bog je najveći) dok su nebo obasjavale iranske rakete i izraelski presretači, preneo je Rojters.

- Prvi put smo videli rakete koje nisu pale u naša područja. Te rakete su išle u okupiranu Palestinu - rekao je Abu Abdalah (32), misleći na zemlju koja je 1948. postala Izrael, a ne na okupiranu Zapadnu obalu i Gazu.

On je izrazio nadu da će, ako Iran ili bilo koja druga zemlja uđe u rat, rešenje za Gazu možda biti bliže nego ikada.

- Amerikanci će možda morati da reše Gazu kako bi okončali korene problema - kazao je on.

Majed Abu Hamza (52), otac sedmoro dece, iz grada Gaze, rekao je da ko god odluči da napadne Izrael i usudi se da ga napadne u trenutku kada ceo svet deluje u njegovoj službi, jeste heroj u očima Palestinaca.

- Ubijaju nas više od šest meseci i niko se ništa nije usudio da uradi. Sada Iran, nakon što je pogođen njegov konzulat, uzvraća udarac Izraelu i to donosi radost u naša srca - naveo je Abu Hamza.

Iran je tokom noći izvršio napad na Izrael zbog, kako tvrde, izraelskog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku, što Izrael demantuje. Teheran je danas upozorio da će ponovo izvesti još snažniji napad ukoliko Izrael ili SAD uzvrate na sinoćni.

Hamas: Napad Irana na Izrael je njegovo "prirodno pravo i zaslužen odgovor"

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je danas da je iranski napad na Izrael bio "prirodno pravo i zaslužen odgovor" na bombardovanje konzulata u Damasku.

- Mi iz Hamasa vidimo operaciju koju je sprovela Islamska republika Iran kao prirodno pravo i zaslužen odgovor na zločin ciljanja iranskog konzulata u Damasku i ubistvo nekoliko vođa Revolucionarne garde - piše u saopštenju Hamasa, prenosi Rojters.

Iran je tokom noći izvršio napad na Izrael zbog, kako tvrde, izraelskog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku, što Izrael demantuje.

IDF: Izraelu u odbrani pomogle SAD, Velika Britanija, Francuska i Jordan

SAD, Velika Britanija, Jordan i Francuska pomogli su Izraelu u odbrani od napada Irana, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF) i zvaničnici.

Portparol IDF Danijel Hagari izjavio je, govoreći o pomoći Francuske, da Francuska ima veoma dobru tehnologiju, avione, radare i da su dali doprinos u patroliranju vazdušnim prostorom, dodajući da nema tačne detalje o tome da li su francuski avioni oborili neku od raketa koje je lansirao Iran, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelski zvaničnici saopštili su ranije jutros da su Sjedinjene Države, Britanija i Jordan takođe pomogli da budu presretnuti dronovi i projektili koje je Iran ispalio na Izrael tokom noći. Portparol IDF-a Danijel Hagari izjavio je da je izraelska PVO presrela 99 odsto od oko 300 iranskih projektila lansiranih na Izrael.

Ursula fon der Lajen osudila iranski napad na Izrael

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je vazdušni napad Irana na Izrael. Fon der Lajen je jutros u objavi na mreži X pozvala zvanični Teheran da odmah prekine vazdušne udare.

"Oštro osuđujem eklatantan i neopravdan napad Irana na Izrael i pozivam zvanični Teheran i njegove predstavnike da odmah prekinu ove napade", poručila je Fon der Lajen. Ona je navela da "sada svi akteri moraju da se suzdrže od dalje eskalacije" i da rade na obnavljanju stabilnosti u regionu.

Izrael

Tanjug

 

 

Noćno lansiranje balističkih projektila sa iranske teritorije na ciljeve u Izraelu

 

 

Izrael otvorio svoj vazdušni prostor nakon noćašnjih iranskih vazdušnih udara

Izrael je jutros otvorio svoj vazdušni prostor, koji je bio zatvoren zbog iranskog napada sa oko 300 raketa i borbenih dronova, prenose izraelski mediji.

U saopštenju izraelskih aerodromskih vlasti navodi se da je izraelski vazdušni prostor ponovo otvoren, ali se putnicima iz Tel Aviva savetuje da zbog poremećaja u redu letenja provere satnicu svog leta, prenosi Rojters.

Portparol IDF-a Danijel Hagari izjavio je jutros da je izraelska PVO presrela 99 odsto od oko 300 iranskih projektila lansiranih na Izrael.

Izraelski zvaničnik: Još nije doneta odluka o odgovoru na iranski napad

U proceni situacije jutros nije doneta nikakva odluka o izraelskom odgovoru na iranski napad, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik.

O potencijalnom odgovoru razgovaraće se na sednici ratnog kabineta i članova izraelske vlade koja je zakazana za 15 časova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading