Pomoć Ukrajini
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U maniru evropskih zvaničnika koji već duže vreme paranoišu kako je Putinov cilj osvajanje čitave Evrope, kao i kako je "Ukrajina poslednji bastion svetske slobode", i Džonson je pokušao da opravda dostavljanje smrtonosne pomoći Kijevu.

- Istorija će nam suditi po onome što radimo, ovo je kritičan trenutak sveta. Mogao bih da donesem sebičnu odluku i uradim nešto drugačije, ali ja radim ono u šta verujem. Mislim da je dopremanje smrtonosne pomoći Ukrajini ispravna stvar i verujem da su Si, Vladimir Putin i Iran osovina zla i da koordinirano rade. Uveren sam da bi Putin nastavio marš kroz Evropu ako mu dozvolimo, i smatram da bi mogao da krene na Balkan i da napadne Poljsku, jednog od naših NATO saveznika - rekao je Džonson.

Međutim, istakao je da bi "radije slao metke u Ukrajinu, nego američke mladiće".

Džonson, inače republikanac, ovoga puta, pozivajući Kongres da glasa za novi paket pomoći Ukrajini, usvojio je narativ demokratskog predsednika Džozefa Bajdena, koji je takođe ranije tvrdio da je Balkan sledeća Putinova "stanica". I to bez obzira na to što Moskva neprestano ponavlja da napad na Evropu nije na njenom dnevnom redu.

Bajden je ranije rekao da će Rusija pobediti ako SAD ne pruže pomoć Ukrajini, i upitao – šta će posle toga biti sa balkanskim zemljama?

 - Ako odemo i Rusija izdrži njihov napad i pobedi Ukrajinu, šta mislite da će se desiti u balkanskim zemljama? Šta mislite da će se desiti od Poljske do Mađarske? - zaključio je Bajden.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
SAD

Komentari (0)

Loading