Izrael
Foto: Alo/Tanjug

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Si-En-En. 

Na meti Isfahan, sedište vojnih i nuklearnih lokacija. Iran je aktivirao protivvazdušnu odbranu iznad Isfahana, zbog čega su se čule eksplozije u tom gradu, prenela je državna novinska agencija IRNA.

Oborene tri izraelske bespilotne letelice.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Bela kuća bez komentara na navodni napad Izraela na Iran

Bela kuća nema komentar na navodni izraelski napad na Iran u noći između četvrtka i petka, saopštila je danas portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

Jedan američki zvaničnik ranije danas rekao je za Si-En-En da je Izrael napao iranski grad Isfahan u znak odmazde za iranski napad na Izrael 13. aprila, a iranski mediji objavili su da su oborena tri drona iznad Isfahana.

Iran je napao Izrael 13. aprila sa oko 300 dronova i raketa u znak odmazde za napad Izraela na iranski konzulat u Damasku 1. aprila u kojem su poginuli komandant iranske Revolucionarne garde u Siriji i u Libanu, Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.
 

Satelitski snimci ne pokazuju veliku štetu na iranskoj vazdušnoj bazi Isfahan

Čini se da satelitski snimci koje je objavio Si-En-En ne pokazuju bilo kakvu veliku štetu iranskoj vazdušnoj bazi Isfahan, koja je sinoć gađana dronovima.

Satelitski snimci radara sa sintetičkim otvorom blende snimljeni su oko 10:18 po lokalnom vremenu — pet sati nakon udara.

Iranski ministar spoljnih poslova: Nema žrtava, nema štete

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahin rekao je da u napadu dronovima na grad Isfahan nije bilo žrtava niti je pričinjena šteta.

"Medijske pristalice cionističkog režima su u očajanju pokušali da iz svog poraza izvuku pobedu, dok je mini-dronovi nisu izazvali nikakvu štetu ili žrtve", reakao je Amirabdolahin u Njujorku.

Teheran je nagovestio da nema planove za odmazdu. Izrael nije dao nikakav javni komentar o incidentu.

Porodice talaca blokirale auto-put između Jerusalima i Tel Aviva

Porodice talaca blokirale su auto-put između Jerusalima i Tel Aviva, zahtevajući povratak svojih najmilijih

Desetine rođaka talaca iz Gaze, zajedno sa njihovim pristalicama, blokirali su put 1, glavni auto-put između Jerusalima i Tel Aviva, protestujući zbog neaktivnosti vlade u povratku njihovih najmilijih.

 

 

Pomorska industrija traži od UN-a zaštitu za komercijalne brodove

Trgovački brodovi i pomorci su u sve većoj opasnosti na moru kako napadi eskaliraju na Bliskom istoku, a Ujedinjene nacije moraju učiniti više da zaštite lance snabdevanja, navodi se u pismu pomorske industrije.

Napetosti su porasle širom Bliskog istoka od 7. oktobra, i u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, vodeća svetska udruženja brodarske industrije navela su da je iranska zaplena kontejnerskog broda "MSC Aries" 13. aprila kod obale Ujedinjenih Arapskih Emirata "još jednom istakla nepodnošljivu situaciju".

"Nevini pomorci su ubijani, i uzimani za taoce", navodi se između ostalog u pismu.

Broj ubijenih Palestinaca u Gazi premašio 34.000

Najmanje 34.012 Palestinaca je ubijeno, a 76.833 ranjeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Lavrov: Rusija je rekla Izraelu da Iran ne želi eskalaciju

Sergej Lavrov kaže da je Rusija razgovarala i sa iranskom i sa izraelskom stranom.

U intervjuu za ruske radio-stanice ruski ministar spoljnih poslova je rekao: “Jasno smo dali do znanja Izraelcima da Iran ne želi eskalaciju”.

G7 poziva sve strane da spreče dalju eskalaciju na Bliskom istoku

Ministri spoljnih poslova grupe G7 na sastanku u italijanskom Kapriju pozvali su “sve strane” da “rade na sprečavanju dalje eskalacije” na Bliskom istoku.

- U svetlu izveštaja o napadima 19. aprila, pozivamo sve strane da rade na sprečavanju dalje eskalacije. G7 će nastaviti da radi na tome - navedeno je u saopštenju G7.

IDF: Nekoliko Palestinaca ubijeno,ranjena četiri vojnika tokom racije na Zapadnoj obali

Nekoliko Palestinaca je ubijeno, a četiri izraelska vojnika su ranjena tokom racije Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u izbegličkom kampu Nur Šams, blizu grada Tulkarem na okupiranoj Zapadnoj obali.

IDF je saopštio da su izraelske trupe i službenici granične policije izvršili raciju u Nur Šamsu tokom noći i priveli nekoliko traženih Palestinaca. Tajms of Izrael navodi da su tom prilikom otkrivene eksplozivne naprave, a nekoliko naoružanih ljudi je ubijeno u sukobima tokom jutra.

Palestinski mediji, sa druge strane, preneli su da je jedna osoba ubijena, a dvoje ranjeno. Izraelska vojska je u četvrtak uveče ušla u Tulkarem kroz zapadni ulaz, uz pratnju dva buldožera, a zatim zatvorila sve ulaze u Nur Šams, kao i glavne puteve koji vode do njega, kako navodi WAFA.

Palestinska agencija dodaje da su izraelske snage su uvele policijski čas u kampu, sprečavajući stanovnike i vozila da napuste ili uđu u to područje.

Tokom izraelske okupacije kampa, došlo je do sukoba civila i vojske, kada je ranjen jedan palestinski mladić, koji je potom prevezen u bolnicu u težem stanju, javlja WAFA.

Hamad: Pojačati vojne operacije protiv Izraela zbog ''genocida'' u Gazi

Palestinska militantna grupa Hamas danas je pozvala na proširenje vojnih operacija protiv Izraela, kao odgovor na ''genocidni rat'' u Gazi i eskalacije u regionu.

- Pozivamo na proširenje obima angažmana protiv (izraelske) okupacije kao odgovor na genocidni rat u Gazai i eskalacije u regionu - rekao je visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri za Rojters.

Abu Zuhri je dodao da je napad Izraela na Iran doveo do dodatnih eskalacija tenzija na Bliskom istoku. Američki zvaničnik prethodno je rekao za Si-En-En (CNN) da je Izrael napao iranski grad Isfahan u znak odmazde za iranski napad na Izrael od 13. aprila, a iranski mediji objavili su da su oborena tri drona iznad Isfahana.

Likud nagoveštava ulogu Izraela u napadu na Iran

Članica izraelskog parlamenta je sugerisala da je Izrael izveo napad na teritoriju Irana.

- Dobro jutro, dragi narode Izraela, jutro u kom je glava ponosno podignuta. Izrael je snažna i moćna zemlja - napisala je Tali Gotliv, članica stranke Likud premijera Benjamina Netanjahua, na društvenoj meži Iks.

Tajani: Potrebna je apsolutna deeskalacija

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani pozvao je u petak na "apsolutnu deeskalaciju“ nakon izveštaja da je Izrael izveo napad na Iran, rekavši da će kolege iz G7 o tome razgovarati na razgovorima na Kapriju, prenosi agencija Frans pres (AFP).

- Pozivamo sve da budu oprezni kako bi izbegli eskalaciju - rekao je on za RAI vesti sa italijanskog ostrva, gde je Rim domaćin sastanka ministara spoljnih poslova zemalja G7.

Iranski državni mediji javili su da je protivvazdušna odbrana zemlje oborila tri drona iznad Isfahana.

Stanovnici grada poslali su Bi-Bi-Si-ju snimak na kome se čini da se vide eksplozije.

Oglasio se zvaničnik Irana

Predstavnik Državnog centra za kibernetički prostor Irana negirao je raketni napad na njegovu zemlju.

Hosein Dalirian je na Iksu napisao da "nije bilo vazdušnog napada sa spoljnih granica na Isfahan ili druge delove zemlje". Rekao je da je Izrael "samo napravio neuspešan i ponižavajući pokušaj upravljanja dronovima i da su oni oboreni".

Iranski državni mediji izveštavaju slično i kažu da su sistemi protivvazdušne odbrane aktivirani u nekoliko područja zemlje tokom noći kako bi se gađali mogući ciljevi, ali nije bilo izveštaja o direktnom udaru ili eksploziji. Dodaje se i da su svi objekti, pa tako i nuklearni, sigurni.

SANA: Izrael noćas gađao PVO lokacije u Siriji

Izrael je noćas raketama gađao Siriju, javila je sirijska novinska agencija SANA. Kako je navedeno, na meti su bile lokacije sirijske protivvazdušne odbrane u južnom delu zemlje, a naneta je materijalna šteta.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je prethodno za Si-En-En da je Izrael jutros izveo napad na teritoriju Irana, a iranska državna televizija prenela je da su uništena tri drona iznad Isfahana, nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane.

IAEA:Nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama, pažljivo pratimo situaciju

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da može da potvrdi da nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama, nakon što je došlo do aktiviranja iranske protivvazdušne odbrane iznad Isfahana i izveštaja da su se čule eksplozije u toj oblasti, u kojoj se nalazi velika vazdušna baza, kompleks za proizvodnju raketa i nekoliko nuklearnih lokacija.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je prethodno za CNN da je Izrael jutros izveo napad na teritoriju Irana, a iranska državna televizija prenela je da su uništena tri drona iznad Isfahana, nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane.

Pogođena vojna baza kod Isfahana u Iranu

Njujork tajms citira tri iranska zvaničnika koji su potvrdili da je u napadu pogođena vojna baza u blizini Isfahana, ne navodeći koja je država izvršila napad.

Međutim, dva izraelska vojna zvaničnika izjavila su da Izrael stoji iza napada.

Rojters navodi da se nekoliko iranskih nuklearnih postrojenja nalazi u provinciji Isfahan, uključujući Natanz, koji se smatra centralnim delom iranskog programa obogaćivanja uranijuma.

SI-En-En: Izrael izveo napad na Iran, tri drona primećena iznad neba u Isfahanu

 

 

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Si-En-En.

Meta nije nuklearna, prema tvrdnjama ovog zvaničnika. Opseg ciljeva nije preciziran, ali "nuklearne i civilne lokacije očigledno nisu bile u toj kategoriji“, dodao je drugi zvaničnik, navodi američka televizija.

Iranska državna televizija javila je da su tri drona primećena iznad neba u Isfahanu oko 12.30 po lokalnom vremenu i da su uništeni nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane zemlje, navodi Rojters.

Nekoliko iranskih nuklearnih postrojenja nalazi se u provinciji Isfahan.

Ranije je novinska agencija Fars javila da su se u blizini međunarodnog aerodroma u Isfahanu čule "eksplozije".

Pogođena vojna baza kod Isfahana u Iranu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading