Vojska
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Američke isporuke artiljerijske municije Ukrajini će se odvijati pre svega preko Nemačke i Poljske. Ministarstvo obrane SAD-a se već neko vreme pripremalo za početak isporuke.

Na tu važnu odluku američkog Senata Ukrajina već dugo je čekala - radi se o novom paketu pomoći u iznosu od 60 milijardi dolara (56 milijardi evra). Na frontu u istočnom delu zemlje su ukrajinske trupe pod snažnom artiljerijskom vatrom ruskih snaga na koju ukrajinski vojnici, zbog nedostatka municije, jedva mogu odgovoriti.

"Ministarstvo obrane je poslednjih nedelja naporno radilo na tome da sve bude spremno", kaže bivši glavni komandant američkih kopnenih snaga za Evropu Ben Hodžis u intervjuu za Deutsche Welle (DW). To znači da je Pentagon već pripremio oružje, pa se sada sve može brzo preneti preko granice", objašnjava i nemački stručnjak za sigurnost Nico Lange u razgovoru za DW.

Raspršena logistika u Ukrajini

Na ukrajinskoj granici već postoji razrađen sistem transporta, spreman zaštititi dopremu od ruskih vazdušnih napada.

- Od početka velike ruske invazije pre dve godine zemlja je uspostavila raspršenu logistiku za dopremu zapadne vojne opreme. Roba se ne stavlja na jedan voz, što bi moglo biti primamljiva meta, već je raspoređena na različite, koji do odredišnih mesta često voze i noću - kaže Lange.

Ukrajini sada stoji na raspolaganju i flota zapadnih teških transportera za putni promet. U Ukrajini je tokom noći uveden policijski sat, što otežava moskovskoj obaveštajnoj službi, posebno špijunima na terenu, da lociraju rutu.

Bivši američki general-potpukovnik Hodžis kaže da rusko ratno vazduhoplovstvo, iako ima mnogo bolje avione, do sada nije uspelo uništiti nijedan voz ili konvoj koji je prevozio municiju ili opremu iz Ržešova u Poljskoj kroz Ukrajinu.

Rat u Ukrajini

Efrem Lukatsky (STF)

 

Od Nemačke do Žešova u Poljskoj

Regionalni aerodrom u malom gradu Žešovu na jugoistoku Poljske je glavni prelaz za zapadnu pomoć. Hodžis pretpostavlja da će tamo sletati američki avioni iz Nemačke. Bez obzira na to je li u pitanju železnica ili C-17 avioni koji lete do Poljske i onda spuštaju teret u Žešova - logistika američkih vojnih snaga može brzo delovati.

Hodžis ističe da je Nemačka ključno čvorište za američke dostave u Ukrajinu "zbog svoje geografske pozicije, razvijene infrastrukture i, na kraju, zbog gotovo osamdesetogodišnje prisutnosti SAD-a i saradnje s Nemačkom".

U jugozapadnom delu Nemačke se nalazi i najveće skladište municije američkih vojnih snaga izvan SAD-a. Skladište se nalazi u neposrednoj blizini najveće američke vojne baze u Evropi, u Ramštajnu.

ATACMS s dometom od 300 kilometara

Hodžis kaže da novi paket pomoći uključuje prvi put i artiljerijske projektile tipa ATACMS s dometom od 300 kilometara. Do sada je američki predsjednik Bajden bio dozvolio isporuku ovog oružja samo s dometom od 150 kilometara - slično kao s projektilima Skalp ili Storm Shadow iz Francuske i Velike Britanije.

Hodžis veruje da bi Ukrajina novim oružjem mogla ciljano napadati komandne strukture i skladišta municije i oružja Rusa.

- Umesto čekanja da ruske rakete i avioni budu lansirani, pa da ih se onda pokušava presresti ili oboriti, mnogo je efikasnije uništiti mesto s kojeg ti projektili dolaze - kaže Hodžis.

Ukrajina

Foto: Shutterstock

 

Pripreme do mosta Krim

Niko Lange, koji radi i za Minhensku konferenciju o sigurnosti, kaže: - Kada pogledamo stanje na jugu, situacija je i dalje takva da tri pristupa Krimskom poluostrvu predstavljaju ključne vojne ciljeve.

On očekuje da će Ukrajina u narednim mjesecima pokušati eliminirati sve više osetljivih tačaka ruske zalihe na Krimu - sve do najvažnije rute, Krimskog mosta koji povezuje Rusiju s Krimom.

- Postoji niz vrsta municije koje trenutno može isporučiti samo SAD - kaže Lange. Pogotovo jer pokretanje proizvodnje municije u Evropi traje jako dugo.

Kristijan Meling, direktor Centra za sigurnost i obranu pri nemačkom tink tanku DGAP (Nemačko društvo za spoljnu politiku), veruje da je pomoćni paket, koji je sada odobrio Senat SAD-a, uglavnom kupio Evropljanima vrijeme. On smatra da je ova nova pomoć SAD-a "kraj priče" u ovom obimu.

Mesecima su pristalice predsjedničkog kandidata Donalda Trampa u Senatu blokirale pomoć Ukrajini.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading