Vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Projekat Survivable Airborne Operations Center (SAOC) ima za cilj da zameni E-4B, zastareli avion Sudnjeg dana iz sedamdesetih, koji se bliži kraju radnog veka, saopštilo je Američko vazduhoplovstvo u petak. Očekuje se da će novi komandni avion biti završen 2036.

Operativni zahtevi nalažu da se sistem naoružanja sastoji od komercijalnog derivata mlaza ojačanog i modifikovanog da ispuni vojne zahteve.

Rojters je u decembru izvestio da su američke vazduhoplovne snage odlučile da umesto Boinga izaberu drugu kompaniju da razvije naslednika E-4B.

Iako se obično koristi za transport američkog ministra odbrane, E-4B je dizajniran kao mobilno komandno mesto, sposobno da izdrži nuklearne eksplozije i elektromagnetne efekte, omogućavajući američkim liderima da isporuče naređenja vojsci u slučaju vanredne situacije u državi.

E-4B je takođe sposoban da puni gorivo u vazduhu i ima sobe za konferencije i brifing i naprednu komunikacionu opremu.

Vazduhoplovstvo trenutno koristi četiri aviona E-4B od kojih je najmanje jedan u pripravnosti u svakom trenutku. Flota visoko modifikovanih aviona Boing 747-200, međutim, postala je sve teža i skuplja za održavanje kako delovi zastarevaju.

Očekuje se da će E-4B doći do kraja svog radnog veka početkom 2030-ih.

Amerika će prvi put posle 40 godina, podsetimo, početi proizvodnju nove nuklearne bojeve glave V93 za interkontinentalne balističke rakete, preneo je Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading