milojko spajić
Foto: Printscreen/YouTube/ Vlada Crne Gore

Potvrdio je da Crna Gora neće menjati stav prema NATO-u i priznanju samoproglašene nezavisnosti lažne države Kosovo.

BM: Pristupni pregovori sa Crnom Gorom počeli su 2013, a od tada je moglo da se desi mnogo više. Da li ste veoma razočarani što je Ukrajina na ultra-brzom putu ka pridruživanju EU dok je Crna Gora morala da čeka tako dugo?

Često me to pitaju. Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju vidimo kao naše najistočnije susede na Zapadnom Balkanu. Njihov uspeh je i uspeh svih liberalnih društava u Evropi. Svaka zemlja koja sprovodi neophodne reforme trebalo bi da bude konsekvetno u mogućnosti da se pridruži EU.

BM: Ipak, duhovi prošlosti i dalje proganjaju, posebno s obzirom na vaš odnos sa Srbijom…

To je tačno – imamo dramatičnu polarizaciju društva već 25 godina. Dopustite, u našoj zemlji ima Crnogoraca, Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca. Rusija je često intervenisala i pokušavala da se meša u naše etničke grupe. Da bi se onda pričalo o „ugroženim etničkim grupama“ – ko god one bile. Obrazac je kristalno jasan: Rusija je zainteresovana samo za izazivanje haosa.

BM: Kako se Vi nosite sa tim?

Kada je moja vlada oktobru stupila na dužnost, okupili smo sve etničke i verske grupe za istim stolom. Oni su izneli svoje ideje o popisu i zaštiti svojih prava – a mi smo sve to sproveli. Sada niko nema razloga da se žali na popis ili tvrdi da je ugrožen. Sve etničke grupe su zastupljene u parlamentu i vladi. Od kad je popis stanovništva završen u decembru, nikoga više ne zanimaju etnička pitanja. Ovo jedinstvo je osnova koja nam omogućava da napravimo ove masivne reforme. Naša raznolikost je naš bonus, a ne teret – to je prilično retko na Balkanu.

BM: Da li bi Srbija ipak mogla da spreči ulazak Crne Gore u EU?

Mi volimo Srbiju. To je naša susedna država i važan trgovinski partner. Oko 40% turista su etnički Srbi. Veoma nam je važno da održavamo dobre odnose sa Srbijom. Ipak, nećemo odustati od naših strateških ciljeva, našeg evropskog puta, članstva u NATO i priznanja Kosova. Pomoći ćemo da se Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana približe Evropi.

BM: Znate, ovo sve nama zvuči kao da je Crna Gora bila u dubokom snu dok Vi niste postali premijer…

Vidite, ja stvarno verujem u ovu zemlju. Zato sam dao otkaz na unosnom poslu u Singapuru, gde sam svaki dan gledao u luku. Osećam da ovde zaista možemo nešto da postignemo i da promenimo ceo region. Etničkom raznolikošću koju imaju sve postjugoslovenske države, možemo svima biti primer, ako uspemo. Sve je to mnogo veće od naše male Crne Gore.

BM: Čega se plašite kada razmišljate o narednih nekoliko godina sa Vladimirom Putinom?

Nisam siguran kakva je strategija Rusa niti koje će korake preduzeti dalje. Ipak, mislim da je Evropa u stanju da se nosi sa tim bolje nego ikada ranije. Iskreno, žao nam je naroda Rusije. Crna Gora im nije neprijateljski raspoložena – u našoj zemlji živi oko 10.000 Rusa, većina njih je pobegla od režima.

BM: Kritičari kažu da je neaktivnost EU poslednjih godina omogućila da se uticaj Rusije i Kine u velikoj meri proširi na Balkanu. Da li se slažete?

Nažalost da. Međutim, i u Briselu se mnogo toga promenilo. Evropska Banka za Obnovu i Razvoj sada delimično finansira drugi deo velikog autoputa, dok je prvi omogućila Kina pre deceniju. EU plan rasta je odlična prilika, iako neki smatraju da je premalo, prekasno u smislu poreskih implikacija. Ali plan je više od toga. Reč je o reformama koje guramo da bi se pridružili unutrašnjem tržištu EU. Plan rasta može da nas odvede tamo.

BM: Pomenuli ste autoput uz učešće Kine. Da li je to bila greška?

Ja taj ugovor nikad potpisao ne bih. Ali u to vreme vlada je argumentovala da moramo da proširimo infrastrukturu i pronađemo partnere da to uradimo. Ne radi se uopšte o tome da su oni uzeli novac, već kako su pregovarali sa Kinezima. Velika greška naše vlade bila je što su se odrekli naše obale i nekih strateški važnih luka kao garancija za kineske investicije. Nismo smeli prihvatiti ove uslove.

Bonus video:

 

@alo_portal “U RINGU” Slavica Djukic Dejanovic: Ne ide se na posao u garderobi za plažu #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #foryou #fypシ #foryoupage #viraltiktok ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading