vojska
Foto: EPA/EPA-EFE/ATEF SAFADI

Očekuje se da će ove baterije biti povučene u narednih dva meseca. Za njihovu zamenu, Izrael će se osloniti na kombinaciju sistema „Gvozdena kupola“ za borbu na kratke distance i sistema „Dejvidova praćka“ za srednje visine.

Trenutno nije jasno šta će biti sa šest baterija sistema Patriot koje su pod izraelskom kontrolom, ali se razmatraju opcije prodaje ili doniranja Ukrajini.

Izraelska vojska je potvrdila planove za trajno deaktiviranje serije Patriot, poznate pod hebrejskim nazivom „Jahalom“ (što znači „dijamant“), u roku od dva meseca.

Komandant 138. bataljona protivvazdušne odbrane, koji upravlja Patriot sistemom, izjavio je da je proces redukcije baterija u toku i da će se sistem u potpunosti povući.

Patriot baterije, koje su bile pod američkom kontrolom, koristile su se uspešno za obaranje Skad projektila tokom Zalivskog rata 1991. godine.

Iako je sistem Patriot zvanično postao deo izraelskih odbrambenih snaga 1991. godine, prvi put je korišćen za presretanje 2014. godine kada je oboren Hamasov dron lansiran iz Pojasa Gaze.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading