Ebrahim Raisi
Foto: AP/Vahid Salemi (STF)

On je istakao da je u pitanju prinudno sletanje zbog teških vremenskih uslova - magle.

Na internetu su se pojavili navodni svedoci koji su zaista videli da je došlo do incidenta.

Helikopter u kojem je bio iranski predsednik Ebrahim Raisi (63) grubo se prizemljio, objavila je u nedelju državna televizija dodajući da je na mesto incidenta upućeno čak 16 spasilačkih timova.

 

Iranski mediji prenose kontradiktorne informacije o tom događaju za koji još nema službene potvrde.

Raisi je putovao u iransku pokrajinu Istočni Azerbajdžan. Državna televizija objavila je da se incident dogodio u blizini granice Jolfe, oko 600 kilometara severozapadno od Teherana. Spasioci su pokušavali doći do mesta nesreće, ali su ih ometali loši vremenski uslovi - jaka kiša i vetar.

Postoje informacije da helikopter navodno nije bio na radaru čak sat vremena.

On je naveo da su se danas nakon otvaranja brane Kiz Kalasi kojem je prisustvovao i predsednika Azerbejdžana Ilham Alijev, Raisi i pratnja vraćali sa nekoliko helikoptera, od kojih je jedan imao ''prinudno sletanje'' zbog lošeg vremena, prenela je agencija Tasnim.

"Komunicirali smo sa saputnicima predsednika, ali je zbog područja, komunikacija otežana i čekamo da spasilačke ekipe stignu do mesta nesreće i sletanja helikoptera, i daju nam informaciju", rekao je Vahidi.

Iranska agencija IRNA prenele je ranije, pozivajući se na izveštaje pojedinih medija, da je helikopter sa Raisijem navodno imao "incident pri sletanju".

Raisi je putovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan. U Raisijevom konvoju bila su tri helikoptera, od kojih su dva sa ministrima i zvaničnicima bezbedno stigla na odredište, prenosi agencija Tasnim. Navodi se da su neki od predsednikovih saputnika u helikopteru uspeli da kontaktiraju kontrolni centar, i da je time porasla nada da će se ovaj incident završiti bez žrtava. Spasilačke snage Crvenog polumeseca i dodatne vojne i policijske snage započele su masovnu operaciju na pronalaženju helikoptera nakon prvih izveštaja o mogućoj nesreći, navodi Tasnim.

Među putnicima helikoptera, osim Raisija, bili su i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rahmati i još nekoliko drugih, navodi IRNA. U međuvremenu, agencija Fars je nakon izveštaja o incidentu sa helikopterom Raisija, pozvala Irance ''da se mole'' za predsednika, preneo je Rojters.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading