F-35
Printscreen youtube
F-35

Printscreen youtube

F-35, Foto: Printscreen youtube

Kako se navodi, nadmoć NATO-a će se zasnivati upravo na tome, budući da je u planu da Alijansa tokom 2020. godine dobije stotine ovih letelica.

Prema tvrdnjama američkog analitičkog centra, lovac F-35 je u stanju da probije ruski sistem protivvazduhoplovne odbrane i da napravi prevagu u prvim časovima sukoba.

Inače, američki avion F-35 je lovac-bombarder pete generacije koja se nalazi u arsenalu mnogih zapadnih zemalja, a razvoj ove letelice do sada je Ameriku koštao 1,5 biliona dolara.

Uprkos tome, prema pisanju američkih medija, prošlog novembra Pentagon je imao velikih problema prilikom servisiranja ovih letelica budući da na lageru nije imao dovoljno rezervnih delova za njihovo održavanje.

Prema ocenama vojnih stručnjaka, F-35 se ne bi proslavio u okršaju sa S-400. Ruski PVO Sistem naoružan je raketama tipa 40N6. Domet uništenja je do 380 kilometara, visina na kojoj može da pogodi metu je do 35 kilometara, a prosečna brzina je 1.190 m/s).

To znači da bi F-35 bio oboren i pre nego što stigne do linije primene svojih raketnih sistema.

Podsetimo, Amerikanci su letos specijalno pravljen F-35, dizajniran za operacije protiv ruskog PVO sistema S-400, poslali u Izrael.

Rusi koji su stacionirani u sirijskoj bazi Hmeimim imaće priliku da testiraju mogućnosti svog odbrambenog sistema S-400 protiv "stvarno nevidljivog". Glavni cilj SAD je prikupljanje informacija o ruskom sistemu S-400 u uslovima "realne borbe" kako bi se proučile mogućnosti "zaslepljivanja" protivavionskih raketa i elektronskog sistema, prenosi Aviapro.

PROČITAJTE JOŠ:

Tagovi

Komentari (1)

Sam

24.10.2020 16:23

Koji to strucnjaci se smeju.Ruski i srpski sigurno a ko bi drugi