kina, hram, stena
Shutterstock
kina, hram, stena

Shutterstock

kina, hram, stena, Foto: Shutterstock

Kina dozvoljava porodicama da imaju dvoje dece od 2016. godine, nakon što je tri i po decenije postojala politika jednog i po deteta, ali ekonomisti naglašavaju da država jednostavno mora prestati da kontroliše rađanje da bi se nosila sa starenje stanovništva. Decenijama je najmnogoljudnija zemlja sveta doživljavana kao mesto gde vlada mora da naredi stanovnicima da imaju što manje dece kako bi eksploziju stanovništva stavila pod kontrolu.

Ali situacija se drastično promenila. Broj rođenih nastavio je da pada četvrtu godinu zaredom 2020. godine, kada je te godine rođeno 15 odsto manje dece nego prethodne godine. Sledeće godine 14 odsto Kineza biće starije od 65 godina, prema studiji koja predviđa da će do 2050. Kina izgubiti 2,2 odsto stanovništva, dok će američko stanovništvo porasti za 15 odsto. Drugim rečima: Kina će u narednih 30 godina izgubiti 32 miliona ljudi, a Amerika će imati 50 miliona ljudi više. "Moramo da podstaknemo rađanje"

"Da bi postigla dugoročne ciljeve do 2035. godine, Kina mora u potpunosti liberalizovati i podstaći rađanje, ukloniti poteškoće sa kojima se žene suočavaju tokom trudnoće i podizanja deteta i svim mogućim sredstvima pomoći u upisu dece u vrtić i školu , "zaključila su prošle nedelje četiri istraživača u dokumentu koji je objavila Nacionalna banka Kine. Istraživači su dodali da je Kina smanjila ekonomsko zaostajanje za SAD u poslednjih 50 godina uz pomoć ogromne i jeftine radne snage, ali ostaje pitanje da li je ovo održivo. Indijska radna snaga vrlo brzo će preteći kinesku, napisali su istraživači, napominjući da će sa daljim starenjem stanovništva 2050. godine udeo radno sposobnog stanovništva u odnosu na ukupnu Kinezu pasti za 5 odsto, dok će isti odnos u SAD-u blago porasti .

Obrazovni i tehnološki napredak, pišu autori, jednostavno ne može nadoknaditi dugoročni pad stanovništva. Dodali su da će se Kina teže nositi sa starenjem stanovništva nego bogatije zemlje. Kineska javnost se sve više bavi pitanjem starenja stanovništva. Tamošnje vlasti objavile su u martu petogodišnji plan koji je rekao da je suočavanje sa starenjem stanovništva jedan od vladinih prioriteta, ali nisu ukinuli restriktivnu politiku koja je porodicama omogućila da imaju dvoje dece u 2016. godini. Pre toga, zemlja je tri i po decenije insistirala na jednom detetu (uz retke izuzetke, posebno među seoskim stanovništvom), dok su međunarodni kritičari isticali da je to nedopustivo mešanje diktatorske vlasti u svakodnevni život građana. Iako je politika kontrole rađanja donekle liberalizovana, današnji problem Kineza predstavlja ekonomija i rast životnih troškova.

Preniska stopa plodnosti kineski mediji takođe su izvestili da je lokalni stručnjak Dong Juženg iz Akademije za razvoj stanovništva Guangdong rekao da bi broj dece rođene godišnje mogao uskoro pasti na manje od deset miliona ako vlada ne ukine politiku dvoje dece (2019. rođenih 14, 6 miliona dece). Da je tema zaista izašla u javnost svedoči i činjenica da je o pomenutom istraživanju centralne banke pisao i Global Tajms novina na engleskom jeziku koja se smatra portparolom vlade. Prema izveštaju koji je prošle godine objavila Kineska akademija društvenih nauka, očekuje se da bi Kina mogla početi da gubi stanovništvo već 2027. godine.

Stopa plodnosti potrebna da bi stanovništvo neke zemlje stagniralo najčešće se uzima kao 2,1: žene u zemlji treba da rode u proseku toliko dece. U Kini je stopa zvanično pala na 1,6, ali prema Njujork Tajmsu, neki naučnici veruju da je i niža.