Armin Lašet
printscreen
Armin Lašet

printscreen

Armin Lašet, Foto: printscreen

Novi predsednik nemačke Hrišćansko-demokratske unije Armin Lašet izjavio je da neće ponovo razmatrati svoju podršku gasovodu Severni tok 2, uprkos protivljenju SAD i opozicije u EU da se projekat završi, prenosi Rojters.

Lašet, kojem se izborom za predsednika Hrišćansko-demokratske unije otvorio put da nasledi Angelu Merkel, pozvao je Moskvu da pusti na slobodu opozicionog lidera Alekseja Navaljnog. Međutim, kada je u pitanju domaće snadbevanje energijom, Lašet je rekao da „Nemačka odlučuje“.

Upitan da li bi bio spreman da ponovo razmisli o gasovodu, lider Hrišćansko-demokratske unije odgovorio je odrečno.

Govoreći o svom pozivu za momentalno puštanje Navaljnog, Lašet je rekao da je to stvar principa, ali da se i dalje mogu tražiti mogućnosti za saradnju.

On je istakao da su Nemačka i Rusija održavale akademske i poslovne veze čak i na vrhuncu Hladnog rata.

Pariski sporazum o klimatskim promenama je samo upola efikasan bez Rusije, tako da je ovo oblast u kojoj moramo da sarađujemo jedni sa drugima kako bi pronašli dobra rešenja, rekao je Lašet novinarima.

Upitan da li bi Nemačka bila otvorena za promenu stava o gasovodu nakon razgovora Merkelove i novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena, Lašet je odgovorio da će se detaljno razgovarati o pravcu odnosa, ali da je pitanje energetskog snadbevanja Nemačke pitanje o kojem odlučuje Nemačka, u evropskom kontekstu.

Izgradnja gasovoda Severni tok 2 naišla je na otpor SAD koje žele da prodaju sopstveni tečni prirodni gas Evropi. Vašington tvrdi da će gasovod povećati ekonomski i politički uticaj na region, ali Nemačka i Rusija odavno tvrde da je reč isključivo o komercijalnom projektu.

Pročitajte i: