IRONIJA SUDBINE Belorusi traže da Nemačka pokrene istragu protiv Lukašenka

Deset državljana Belorusije je zatražilo od nemačkog saveznog tužioca da otvori krivičnu istragu protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka zbog navodnih zločina protiv čovecanstva tokom suzbijanja protesta.

Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko, Foto: EPA/ilustracija

Njihovi advokati su se pozvali na zakone o univerzalnoj jurisdikciji koji omogućavaju Nemačkoj da sudi za počinjene zločine protiv čovečnosti bilo gde u svetu, prenosi agencija Rojters.

"Svi klijenti prijavili su hapšenja, mučenja i zlostavljanje tokom svojih zatvorskih dana. Svaki naš klijent je pretrpeo teške zdravstvene posledice", izjavili su advokati, dodajući i da znaju za više od 100 dokumentovanih slučajeva državne torture u Belorusiji.

Zvanični Minsk nije odmah dao komentar na ovakve tvrdnje.

Beloruske vlasti su ranije demonstrante okarakterisale kao kriminalce ili nasilne revolucionare koje je podržao Zapad, dok su akcije agencija za sprovođenje zakona opisane kao adekvatne i neophodne.

Lukašenko se suočio sa uličnim protestima nakon predsedničkih izbora u avgustu prošle godine, za koje opozicija tvrdi da su namešteni.

Beloruska policija je uhapsila hiljade demonstranata, podseća Rojters.

Nemački zakoni o univerzalnoj jurisdikciji primenjeni su u februaru kako bi se osigurala osuđujuća presuda za bivšeg pripadnika službe bezbednosti sirijskog predsednika Bašara al-Asada zbog podrške mučenju civila.

Povezane vesti