Bivši predsednik Maldiva povređen u eksploziji bombe

Predsedavajući parlamenta i bivši predsednik Maldiva Mohamed Našid u stabilnom je stanju nakon što je povređen u eksploziji bombe ispred njegove porodične kuće, rekao je portparol njegove vladajuće Maldivske demokratske stranke

Eksplozija
Eksplozija, Foto: Shutterstock/Pawel Radomski

Dvoje bliskih članova njegove porodice, koji su zatražili da se ne identifikuju zbog osetljivosti situacije, rekli su agenciji Rojters da je Našid bio u svesnom stanju pre nego je primljen u bolnicu zbog zadobijenih povreda u napadu.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad, a predsednik Maldiva Ibrahim Muhamed Solih, bliski saveznik Našida, potvrdio je da je u toku istraga o eksploziji u kojoj je povređen i jedan strani turista.

„Oštro osuđujemo napad na predsednika parlamenta i bivšeg predsednika Mohameda Našida večeras. Za kukavičke napade poput ovih nema mesta u našem društvu”, napisao je u objavi na „Tviteru” ministar spoljnih poslova Abdula Šahid, prenosi Tanjug.

Našid, koji je postao prvi demokratski izabrani predsednik Maldiva 2008. godine, ostao je uticajna ličnost od napuštanja funkcije 2012. godine. Predsednik je vladajuće stranke i nakon povratka iz perioda u egzilu, na čelu je parlamenta od 2019.

Ovaj arhipelag je u prošlosti bio poznat po političkim nemirima, kao i islamističkom militantnom nasilju.

Povezane vesti