Aleksandar Lukašenko
Foto: Printskrin
Aleksandar Lukašenko

Foto: Printskrin

Aleksandar Lukašenko, Foto: Foto: Printskrin

Beloruski lider je na godišnjicu katastrofe u Černobilju posetio Brigin u Gomeljskoj oblasti, gde je razgovarao sa lokalnim stanovnicima.

„Sećam se, kako su ovde, prve godine kada sam stupio na funkciju predsednika sredinom devedesetih godina, želeli da formiraju Polesku republiku, odvojenu od Belorusije. Sa Zapada su stizali novac i ideje. I šta bi se sada desilo sa Poleskom republikom? Pripjat (reka), naravno, ne bi presušila, ali Poleske republike ne bi postojalo“, rekao je Lukašenko u razgovoru sa stanovnicima.

„Sada su se probudili: žele opet da podele Belorusiju. Svi maštaju da je priključe. Neće uspeti! Čak ni ako mene ne bude bilo, neće uspeti. Već smo shvatili da je ovo naša zemlja, naša država i nikom je nećemo dati“, naglasio je šef države.

Predsednik je podvukao da je „to za decu, ne za nas – mi smo nešto i proživeli“. On je dodao da „i sami nemaju nameru da umiru“.

Podsetimo, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 17. aprila objavio da je privedena grupa ljudi koja je pripremala atentat na njega i njegovu decu. Prema rečima predsednika, u ovo su umešane američke obaveštajne službe. Pri tome su grupu činili i državljani Belorusije i stranci koji su, prema izjavi beloruskog KGB, pored fizičkog eliminisanja Lukašenka i članova njegove porodice, želeli da organizuju oružanu pobunu kako bi nasilnim putem preuzeli vlast.