Vladimir Putin
Shutterstock
Vladimir Putin

Shutterstock

Vladimir Putin, Foto: Shutterstock

Premijer Češke Andrej Babiš nastavio je žestok udar na ruskog predsednika Vladimira Putina, tvrdeći da je njegova zemlja odgovorna za eksploziju u češkom skladištu oružja u Ostravi 2014, iznevši sad i najnovije optužbe kako je Moskva izazivanjem tog incidenta zapravo želela da preuzme oružje iz napadnutog magacina.

Babiš je, međutim, naglasio kako meta eksplozije nije bila Češka, priznajući kako, iako su dve osobe stradale, ne može da se govori o teroritičkom napadu, kako su to pokušali da učine pojedini zapadni mediji.

- Eksplozija u skladištu oružja u Češkoj 2014. godine nije bio teroristički čin i napad na Češku, već je na meti bilo oružje - izjavio je Babiš i ponovo etiketirao dvojicu ruskih, navodno ageneta, koji su pokušali da presretnu isporuku oružja za bugarskog trgovca.

Reč je, podsetimo, o Emilianu Gebrevu - čoveku koji je navodno trn u oku Moskvi budući da je oružjem snabdevao Ukrajinu i to 2014, u trenucima najžešćeg rata na istoku te bivše republike SSSR.

- Takođe, prisustvo pripadnika ruske vojne obaveštajne službe u Češkoj je neprihvatljivo - naglasio je još Babiš.

Prema njegovim rečima, vlada u Pragu je krajem prošle nedelje saznala da su eksploziju pre pet godina navodno podmetnuli Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, ruski špijuni iz specijalne jedinice GRU, odgovorni i za trovanje ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u britanskom gradiću Solsberiju 2018. Na dan incidenta u Ostravi, oni su navodno napustili to područje i preko Beča otišli u Moskvu, koristeći identitete Ruslana Tabarova iz Tadžikistana i Nikolaja Popija iz Moldavije.

Rusija je negirala umešanost u incident, ali je Češka ipak krajem prošle nedelje sa svoje teritorije proterala 18 ruskih diplomata, na šta je Moskva uzvratila izbacivanjem 20 čeških zvaničnika iz ambasade te zemlje u ruskoj prestonici. Time je otpočeo pravi diplomatski rat koji bi, kako smatraju pojedini mediji, mogao da se zahukta do neslućenih razmera budući da Babiš javnosti navodno nije otkrio sve što je njegova vlada saznala o ruskim akcijama u Češkoj.

Zvanični Prag je danas, inače, objavio i kako odustaje od ruskih vakcina Sputnjik V, navodeći kako ta cepiva neće nabavljati čak ni ako ih Evropska agencija za lekove (EMA) stavi na listu prihvatljivih.

EU: Zabtinuti smo zbog ruskih akcija u Evropi

Evropska unija oglasila se povodom novonastale situacije na relaciji Moskva-Prag, naglasivši da žali zbog odluka Ruske Federacije da iz Moskve protera 20 čeških diplomata. Iako je u pitanju reakcija Rusije na prethodne akcije zvaničnog Praga, EU je izostavila da prokomentariše ponašanje Češke i etiketirala Rusiju kao jedinog krivca za zahlađenje odnosa dve zemlje.

- Zabrinuti smo zbog ponavljanja negativnog obrasca opasnog, zloćudnog ponašanja ponašanja Rusije u Evropi - stoji u saopštenju Brisela u kom se izražava puna solidarnost Unije sa Češkom.

PROČITAJTE JOŠ: