Angela Merkel
Tanjug
Angela Merkel

Tanjug

Angela Merkel, Foto: Tanjug

Posle 16 godina „vladavine" Merkel, „cipele" u koje će morati da uđe novi šef stranke veoma su velike, a time i odgovornost koju imaju delegati prilikom izbora čelnika partije.

Ishod izbora, koji će danas biti održan digitalno, potpuno je otvoren,ocenjuju nemački mediji, koji daju malu prednost Mercu.

Da li će Nemačka menjati politiku prema Srbiji?

 

Pred današnju izbornu skupštinu vodeće ličnosti CDU pozvale su na jedinstvo.

Potpredsednica stranke Silvia Breher kazala je da očekuje da će nakon skupštine svi u CDU stati iza izabranog kandidata i doprineti da stranka bude jedinstvena u mesecima pred nemačke parlamentarne izbore.

Pandemija korona virusa naterala je CDU da održi izbornu skupštinu u digitalnom obliku.

Angela Merkel

Tanjug/AP

Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

Planirano je da najpre kancelarka Angela Merkel održi govor. Takođe, pozdravne govore imaće predsednica Evropskog parlamenta Ursula fon der Lajen, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja, posle čega će kandidati izneti svoj program pre nego što se krene sa izborom novog šefa stranke.

Skupština CDU trebalo je da se održi u decembru, ali je zbog epidemiološke situacije pomerana.

Pozvan je 1.001 delegat da preda svoj glas, a za pobedu je kandidatu potreban 501.

Najpre će se glasati digitalno, a ako nema jasnog pobednika u prvom krugu, dva kandidata sa najboljim rezultatom ulaze u drugi krug, za koji će delegati, iz pravnih razloga, morati da glasaju putem pisma.

Zbog toga bi konačan rezultat mogao biti proglašen tek u iduću petak.