Gej populacija
Tanjug/ AP
Gej populacija

Tanjug/ AP

Gej populacija, Foto: Tanjug/ AP

Sud u Namibiji odbio je da izda putne isprave homoseksualcu Filipu Lulu (38), državljaninu te zemlje, jer je na njenu teritoriju pokušao da se vrati sa bliznakinjama - decom koju je njemu i njegovom partneru iz Meksika, Giljermu Delgradu, rodila surogat majka.

Namibijske vlasti zahtevale su da im Lul predoči genetski dokaz da je on otac beba, pri čemu rodni list bliznakinja, na kojima se nalaze imena oba muškarca, nije dovoljan.

Test očinstva ne bi tražili da se radi o samohranoj majci ili heteroseksualnom paru. Ovo je najgrublje kršenje naših prava - rekao je Lul medijima nakon što je odbio da se povinuje zahtevima namibijskih vlasti.

U Namibiji je, inače, seksualni kontakt muškaraca zabranjen, ali se taj zakon retko sprovodi. S druge strane, susedna Južna Afrika - gde se par venčao - prva je zemlja na svetu koja je ustavom zabranila diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije još 1996.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Phillip Lühl (@phillipluehl)

Zbog takve situacije Delgado se nalazi se u Namibiji s dvogodišnjim sinom para, dok je Lul zaglavio u Johanesburgu s devojčicama koje imaju tek pet nedelja. Njegov slučaj, kao i odbijanje Namibije da bebama da državljanstvo, izazvalo je ozbiljne proteste u obe zemlje, kao i pokretanje na akciju mnogobrojnih LGBT organizacija.

Lul, takođe, ranije nije uspeo da reši problem državljanstva za svog dvogodišnjeg sina, rođenog od iste surogat majke u Južnoj Africi. Zato je najavio i mogućnost da se preseli iz Namibije.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Trig

20.04.2021 12:51

Bravo za Namibiju.Ove degenerike treba postaviti na pravo mesto.