Španija, korona virus
EPA
Španija, korona virus

EPA

Španija, korona virus, Foto: EPA

Studija koja je nazvana "pedijatrijski kovid u Kataloniji" sprovedena je između 1. jula i 31. oktobra na 1.081 dete pozitivne na korona virus i 3.515 porodičnih kontakta kojima je u tom periodu dijagnostikovana korona, a ustanovljeno je da je 47 odsto dece odbolele od virsa imalo asimptomatski oblik bolesti, prenosi El Paso.

Prvi rezultati objavljeni su u avgustu na osnovu podataka od 1. marta do 31. maja kada je cela Španija bila u lokdaunu i kada ni škole nisu radile, a nakon ponovnog otvaranja zemlje, praćeni su kontakti dece koja su bila pozitivna na virus i ustanovljeno je da nije došlo do većeg prenosa virusa.

Da li poštujete mere protiv korone?

 

Noviji podaci obuhvatili su letnji period i prvih sedam nedelja nakon otvaranja škola, kada je zemlja ušla u takozvanu "novu normalnost" odnosno kada su deca imala mnogo više kontakata.

Ono po čemu se razlikuje druga faza istraživanja jeste što su pedijatri odmah nakon ustanovljavanja bolesti kod dece pratili i njihove kontakte, pa je tako utvrđeno da slobodno kretanje dece i povratak u škole nisu uticali na veću transmisiju virusa.

Samo 2,5 odsto dece pozitivne na korona virus zahtevalo je bolničko lečenje, a od ukupnog broja, 99,2 odsto se u potpunosti oporavilo, dok je 0,4 odsto imalo posledice.

Prema istraživanu, najčešči pedijatrijski simptomi su: groznica praćena kašljem, glavoboljom, umorom i dijarejoma a jedan od lekara ističe da je broj dece koja trebu da budu primljena u bolnicu je vrlo mali.

U poslednjih nekoliko meseci broj PCR testova eksponencijalno se povećao, naročito među decom, navodeći da je broj testova u avgustu bilo 36.400, u septembru 79.140 a 140.000 u oktobru, rekla je Juliana Esoerable iz departmana za mikrobiologiju.