KBC Zemun, korona virus
Alo.rs/ Vladimir Marković
KBC Zemun, korona virus

Alo.rs/ Vladimir Marković

KBC Zemun, korona virus, Foto: Alo.rs/ Vladimir Marković

Ukupan broj inficiranih je 201.840 osoba, do sada je preminulo 9.089 zaraženih.

Najviše preminulih je u pokrajini Hamburg (261 od ukupno 5.236 inficiranih), dok je Berlin na drugom mestu (221 od ukupno 8.724 inficiranih).

Budući da je poslednjih dana i nedelja dolazilo do lokalnih žarišta infekcije, dogovorene su mere sa ciljem njihovih suzbijanja - izolacija (karantin) zaposlenih u pogođenim firmama, učesnika porodičnih i drugih proslava, pripadnika verskih zajednica, ukoliko je reč o proslavi ili obeležavanju verskog praznika, istraživanje i praćenje kontakata koji su imali i testiranje.

Pristup je da se mera upućivanja u karantin može izreći što pre, za to nije neophodno biti pozitivno testiran na virus. Na ovaj način želi se izbeći eventualna izolacija širih oblasti”, pojašnjavaju u Ambasadi.

Navode da će se u slučaju pogoršanja stanja, tj. bržeg širenja infekcije, primeniti mera ograničavanja nepotrebnih kretanja i putovanja iz u i pogođeni region, a u slučaju da građani iz tog regiona putuju u druge delove zemlje, moći će da dobiju prenoćište u hotelu ili pansionu samo uz lekarsku potvrdu da nisi inficirani.

Generalno, u Nemačkoj važi obaveza nošenja zaštitinih maski u trgovinama i u javnom prevozu, na snazi su i mere odstojanja od drugih osoba od 1,5 metar, i poštovanje higijenskih mera.

Ostale mere se razlikuju od pokrajine do pokrajine, okupljanje u javnosti je najčešće ograničeno na deset osoba (u Baden-Virtembergu do 20) ili na članove dve porodice.

Što se tiče privrednih skupova, sajmova ili kongresa, primera radi u Berlinu je trenutno dozvoljeno učešće maksimalno 300 osoba (uz poštovanje svih mera higijene i odstojanja), a njihov broj će se postepeno povećavati na 1.000 do 1. oktobra.