SAHRANJEN PRINC FILIP Kraljica u suzama ispratila svog voljenog supruga

Princ Filip, suprug kraljice Elizabete, sahranjen je danas u kraljevskoj kripti zamka Vindzor. Sahrani će zbog antipandemijskih mera prisustvovati samo 30 zvanica, uglavnom članovi užeg kuga porodice.

Sahrana princa Filipa
Sahrana princa Filipa , Foto: Tanjug/AP

Kovčeg je spušten u kraljevsku grobnicu u kapeli Svetog Đorđa uz zvuke gajdi i truba, molitvu i čitanje Filipovih titula. Trubači kraljevskih marinaca svirali su poslednji pozdrav.

Kraljica u suzama
Kovčeg sa telom vojvode od Edinburga postavljeno je na uzvišeno mesto u kapeli svetog Đorđa gde će ostati do kraja ceremonije.

Arhiepiskop Kantrberijski Džastin Vibli čita delove Jevanđelja po Mateju, a sveštenik Dejvid Honer u svojoj molitvi je rekao da je princ Filip svojim životom sve nadahnuo i zadužio svojom dobrotom i ljubavlju.

Članovi porodice zauzeli su svoja mesta u kapeli. Kraljica Elizabeta je stigla u kapelu pre minuta tišine održanog za princa Filipa.

Kako je ranije najavljeno, kraljica je u kapeli sedela sama, a tokom ceremonije je brisala suze.

Dok se u zamku Vindzor održavala misa, ispred je nepoznata žena u toplesu uzvikivala "spasite planetu", nakon čega se popela na spomenik kraljice Viktorije.

Policija je ženu koja je izazvala nered uhapsila i odvela.

Adaptirani "lend rover", u čijem je dizajniranju učestvovao Vojvoda od Edinburga i koji je prenosio njegov kovčeg, stigao je ispred kapele Svetog Đorđa.

U kapelu su stigli i članovi kraljevske porodice, kao i kraljica Elizabeta.

Kraljevski marinci uneli su kovčeg u kapelu, dok su članovi kraljevske porodice posmatrati sa strane. U celoj zemlji održan je minut ćutanja u čast princa Filipa.

ČARLS I PRINCEZA ANA PREDVODILI POVORKU

Na kovčegu se nalaze Filipva oficirska kapa, sablja i poruka od kraljice. Vojni orkestar svirao je muziku koju je odabrao vojvoda.

U povorci iza kovčega su bili Filipovi unuci Vilijam i Hari, koji su se videli prvi put posle godinu dana. Kraljica Elizabeta je bila u posebnom vozilu.

Kraljica je danas prvi put viđena u javnosti od smrti supruga kada je došla u zamak i zauzela mesto iza kovčega. “Ovo je prvi i poslednji put da ide ispred kraljice”, rekao je komentator BBC-a.

Povorku su predvodili princ Čarls i njegova sesta Ana. Koliko je Čarlsu teško pala smrt oca pokazuje to što su mu oči sve vreme bile pune suza.

Prema ličnoj želji princa Filipa kočija sa njegova dva omiljena konja stajala je pored povorke.

Na sanduku su bili Filipova admiralska kapa, mač i poruka od kraljice, kao i venac cveća po njenom izboru.

Kraljica Elizabeta
Kraljica Elizabeta , Foto: Tanjug/printscreen

CVEĆE OD MEGAN I HARIJA

Na vencu koji su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa položili na kovčeg princa Filipa je i kartica koju je napisala trudna Megan, koja sahranu prati iz svog doma u Americi.

Megan i princ Hari su odali poštu princu Filipu vencom koji su sami osmislili i u kome su upleteni meki primog, nacionalno cveće Grčke u čast Filipovog nasleđa i vetrovalj koji predstavlja Kraljevsku mornaricu. Tu su i ruzmarin koji je simbol sećanja, lavanda kao simbol posvećenosti, ruže jer je to junsko cveće, a Filip je rođen u junu, i zvončić kao simbol zahvalnosti i večne ljubavi.

PRINC ČARLS STIGAO PRVI NA SAHRANU 

Princ Čarls je sa suprugom Kamilom prvi stigao u zamak Vindzor na sahranu svog oca.

Na fotografijama sa lica mesta videlo se kako Čarls sedi u automobilu ispred zamka sa tužnim izrazom lica i suznim očima.

Oni su među 30 članova britanske kraljevske porodice koji će danas prisustvovati sahrani vojvode od Edinburga, supruga kraljice Elizabete koji je preminuo prošle nedelje u 99. godini.

Britanski mediji prenose da su princ Vilijam i njegova supruga Kejt stigli u zamak Vindzor posle Čarlsa. Kejt preko lica ima veo, a oko vrata ogrlicu od perli iz kraljičine lične kolekcije. Ogrlicu je nekada nosila i princeza Dajana.

Sin kraljice Elizabete i princa Filipa, princ Endrju, stigao je u Vindzor u odelu nakon što je kraljica odlučila da niko od prisutnih neće nositi uniformu.

Princ Hari na sahrani
Princ Hari na sahrani , Foto: Tanjug/AP

Na hiljade Britanaca već se okuplja ispred zamka kako bi se oprostilo od princa, uprkos antipandemijskim merama u Velikoj Britaniji koje zabranjuju veća okupljanja.

Okupljeni građani pokušavaju da se što je više moguće približe zamku, ali je na stotine pripadnika policije napravilo "čelični krug" oko zamka.

Kraljevska konjička artiljerija, u crnim, zlatnim i crvenim uniformama projahala je kroz Kemdržidž Gejt, a pripadnici regimente su sa istočnog travnjaka zamka Vindzor ispalili počasnu paljbu.

KRALJICA ĆE PROŠETATI PSE 

Britanski "San" piše da će kraljica Elizabeta posle sahrane prošetati svoje pse, kako bi se "izborila sa velikom tugom".

Posle ceremonije u vindzorskoj katedrali, Elizabeta II će, ako ne bude previše umorna, prošetati Mjuika i Fergusa, štence korgija koji su joj poklonjeni kako bi je oraspoložili kada je princ Filip bio primljen u bolnicu.

Povezane vesti