Ukrajina, Donbas
EPA
Ukrajina, Donbas

EPA

Ukrajina, Donbas, Foto: EPA

Diplomata je rekao da će tražiti odustajanje od pregovora u minskom formatu ako on ne bude mogao da se "reanimira". Prema njegovim rečima, to se može postići objedinjavanjem pitanja razrađenih tokom sedam godina u klastere i njihovim zajedničkim razmatranjem.

"Biće jasno: bez ispunjavanja prvog pitanja ne može biti ispunjeno drugo i tako dalje", rekao je Kravčuk za televiziju "Ukrajina 24".

Dodao je i da je takođe neophodno da se poboljša mehanizam uticaja na narušavanje prekida vatre. Prema rečima ukrajinskog diplomate, postoje prvi mali koraci ka postizanju "konkretnih efikasnih mera".

"Takav dokument predložila je i sama Rusija na našem zajedničkom sastanku", istakao je predsedavajući kijevske delegacije.

Ako ovi koraci ne dozvole da se minski pregovori reanimiraju, Kravčuk je u tom slučaju predložio da se ovaj format napusti ili proširi – prenese u Evropu i promeni sastav učesnika u procesu na zvaničnike višeg nivoa.

Moskva je više puta ukazivala na nespremnost Ukrajine da realizuje Minske sporazume. Između ostalog, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova naglasila je da se u paketu mera nalaze konkretne odredbe usmerene na mirno rešavanje sukoba između Kijeva, Donjecka i Luganska, ali ukrajinske vlasti izbegavaju direktne kontakte i izbegavaju mogućnost rešavanja krize.

Umesto toga, Kijev iznosi ideje suprotne sporazumima. Ukrajinske vlasti, između ostalog, zahtevaju da Rusija poštuje sporazume, iako ona nije strana u sukobu. Savetnik za informacionu politiku ukrajinske delegacije u Trilateralnoj kontakt grupi Aleksej Arestovič, predložio je "Plan zajedničkih koraka" koji podrazumeva povlačenje "ilegalnih formacija i plaćenika" iz Donbasa. Šef kabineta predsednika Ukrajine je, sa svoje strane, Minske sporazume nazvao "neizvodljivim". Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zapretio da će se Kijev jednostrano povući iz sporazuma.