Aleksandar Luakšenko
AP/Tanjug
Aleksandar Luakšenko

AP/Tanjug

Aleksandar Luakšenko, Foto: AP/Tanjug

„Zaverenici su razradili nekoliko scenarija. Prvobitno s planirali likvidaciju predsednika na paradi 9. maja. Ipak, teško je zamisliti da se tako nešto realizuje u Belorusiji, pa su odustali od prvobitne ideje. Zatim su razmatrali napad na kolonu vozila. Kako bi to realizovali kupili su i prebacili u Belorusiju minobacače ...Ipak, ni taj scenario im ne bi pošao za rukom: iz bezbednosnih razloga automobili u predsedničkoj koloni se kreću velikom brzinom i verovatnoća da budu pogođeni je veoma mala“, rekao je Lukašenko, prenosi agencija Belta.

Prema trećem scenariju, naoružani napadači trebalo je da napadnu njegovu rezidenciju izvan grada, pri čemu je, kako je naveo, za „uništenje rezidencije i predsednika izdvojeno 10 miliona dolara a za snajperistu - milion“.

„To je bio naš agent. Bravo. Hvala mu, on nam je mnogo pomogao, nije se uplašio. Oni su preko njega hteli da dignu vojsku“, rekao je Lukašenko.

Za organizaciju pokušaja atentata optužio je američke obaveštajne službe i američko rukovodstvo. Prema rečima direktora KGB Belorusije Ivana Tertela, prevrat je bio planiran za jun ili jul ove godine.

S tim u vezi, načelnik istražnog odeljenja KGB-a Belorusije Konstantin Biček saopštio je pre nekoliko dana da je Zenkovič u potpunosti priznao krivicu.