RATNO STANJE U FRANCUSKOJ ZBOG SRPSKE MISICE! Ministar mobilisao žandarmeriju i policiju, pod istragom 40.000 ljudi! (FOTO)

Izbor prve pratilje mis Francuske za 2021. godinu izazvao je takvu poplavu komentara na društvenim mrežama da je ministar unutrašnjih poslova naredio istragu i podizanje optužnice protiv onih koji su širili mržnju prema 21-godišnjakinji koja je na izboru u lepoti predstavljala francusku regiju Provansu, piše Jutarnji list.

Francuska žandarmerija, Foto: EPA

"Mobilizovao sam policiju i žandarmeriju", poručio je Žerar Darmanon, ministar unutrašnjih poslova, dan nakon što je takmičenje u lepoti zasenio ksenofobični, rasistički skandal.

Razlog za mnoštvo otvorenih i pretećih komentara na račun mlade lepotice Ejpril Benajum, koja je bila korak do toga da predstavlja Francusku na svetskom takmičenju, bili su njeni koreni koje je otkrila u intervjuu u subotu kad je bilo francusko finale.

Njena majka je, saznali su sugrađani, "srpsko-hrvatskog porekla", a otac joj je "izraelsko-italijanskog porekla", izjavila je Benajumova i izazvala salvu komentara na Tviteru.

"Hitler te nije zaboravio", komentarisao je na Tviteru jedan od korisnika te mreže, a ostali komentari bili su u sličnom tonu.

Kako navodi britanski Tajms, "najmanje 40.000 komentara na toj društvenoj mreži odnosilo se prošle subote na misicu i njeno jevrejsko poreklo".

"Duboko sam šokiran poplavom iznenađujuće agresivnih antisemitskih uvreda", izjavio je ministar Darmanin i najavio ozbiljnu policijsku reakciju.

Osam miliona ljudi pratilo je takmičenje na francuskoj televiziji, i to je bila emisija s rekordnom gledanošću u vreme kad su Francuzi pod strogim merama zaštite od širenja koronavirusa.

Amandin Peti (23) ponela je prestižnu titulu, ali njena pobeda i ceo događaj je zasenila mržnja prema prvoj pratilji.

Političari su osudili antisemitske komentare.

Marlen Šćiapa, ministarka za državljanstvo, osudila je "neviđeno celonoćno nasilje" protiv devojke na društvenim mrežama.

Benajumova studira marketing u Eks d Provansu, a izjavila je da će tužiti ljude koji su se uključili u virtuelni napad na nju.

Organizatori takmičenja, koje 2021. godine puni 100 godina postojanja, istakli su da su antisemitski komentari u suprotnosti s vrednostima te emisije, a ogradila se i televizija koja je prenosila događaj.

U Francuskoj je javna uvreda antisemitskog karaktera kažnjiva sa do godinu dana zatvora i 45.000 evra.

Povezane vesti