Emanuel Makron, Vladimir Putin
Tanjug/AP
Emanuel Makron, Vladimir Putin

Tanjug/AP

Emanuel Makron, Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

U odnosima sa Rusijom treba definisati crvene linije, za čije kršenje se uvode sankcije, rekao je u intervjuu Si-Bi-Esu predsednik Francuske Emanuel Makron.

Prema rečima francuskog lidera, Zapad treba da napravi bilateralni pristup odnosima sa Moskvom.

„Kao prvo, dijalog. U potpunosti se slažem sa spremnosti vašeg predsednika (Džoa Bajdena) za dijalog i siguran sam da je predsednik Putin spreman da nastavi dijalog. Ako želimo bolji sistem u planu kontrole naoružanja, ako želimo stabilizaciju mnogih konflikata koji postoje u svetu, potreban nam je otvoren i pošten dijalog sa Rusijom“, rekao je Makron.

U isto vreme, dodao je on, Rusiji treba slati jasne signale, kada postoje nesuglasice.

„Mislim da, nakon nedopustivog ponašanja, zaista treba da uvodimo sankcije. To je ono što smo uradili nakon Ukrajine i nakon brojnih kriza. Mislim da treba da odredimo crvenu liniju sa Rusijom“, izjavio je predsednik Francuske.

Francuski predsednik je naglasio da su sankcije, „same po sebi nedovoljne“, ali da ulaze u lepezu neophodnih mera.

Emanuel Makron izjavio je sinoć da u skorijoj budućnosti želi da razgovara sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Kako su ranije preneli mediji, Zelenski, Makron i Merkelova su tokom trilateralnog sastanka pozvali Rusiju da prekine gomilanje trupa kod ukrajinskih granica. Naglasili su da je neophodna potpuna realizacija Minskih sporazuma s obe strane i istakli da će Nemačka i Francuska nastaviti sa svojim zalaganjima u normandijskom formatu.