Džamija, muslimani
Tanjug/AP
Džamija, muslimani

Tanjug/AP

Džamija, muslimani, Foto: Tanjug/AP

Džamije su to procenile na osnovu tehničkih instrukcija koje je francusko ministarstvo za poljoprivredu i hranu objavilo 23. novembra prošle godine.

Zbog novih pravila, koja zabranjuju klanje životinja bez prethodnog omamljivanja, neće moći da se garantuje poštovanje „dogmatskih i osnovnih principe halal ritualnog klanja“, navodi se u saopštenju džamija.

Prema instrukcijama ministarstva, „životinje moraju da budu pošteđene svakog bola, stresa i patnje koja se može izbeći“, i da se prilikom klanja mora postići „gubitak svesti i osetljivosti sve živine nakon omamljivanja i održavati tokom procesa krvarenja do smrti“.

U dokumentu ministarstva se takođe navodi da pojedine klanice mogu biti izuzete od zahteva da se životinje ošamute pre klanja, a ministarstvo je negiralo da je uvelo zabranu prakse klanja bez omamljivanja.

„Prema našem saznanju, posle objavljivanja tih instrukcija nije izrečena suspenzija odobrenja izuzeća“, izjavio je za portal „Euraktiv“ portparol ministarstva poljoprivrede.

Portparol je rekao da te instrukcije samo pojašnjavaju uredbu objavljenu 2011, kojom su određeni uslovi koje klanice moraju da ispune da bi bile izuzete od tih pravila.

Balansiranje dobrobiti životinja i verskih sloboda

Ovo je drugi put za nekoliko meseci da je ova tema pokrenula javnu debatu.

Izrael je u decembru kritikovao EU posle presude Suda pravde u Luksemburgu u korist uredbe belgijskog regiona Flandrija, kojom je zabranjeno klanje bez omamljivanja. Izrael je tvrdio da se time sprečava slobodno vršenje verskih praksi.

Prema sudskoj presudi od 17. decembra 2020, članice EU mogu da odluče da dozvole izuzeća od zabrane klanja bez omamljivanja, ali da takođe imaju pravo da obavežu klanice da koriste reverzibilne postupke omamljivanja koji ne rezultiraju smrću životinja, preneo je B92.

Sud je naveo da mere koje je uvela Flandrija „postižu pravednu ravnotežu između važnosti dobrobiti životinja i slobode jevrejskih i muslimanskih vernika da praktikuju svoju veru“.