NATO
EPA/Valda Kalnina
NATO

EPA/Valda Kalnina

NATO, Foto: EPA/Valda Kalnina

U izviđačku misiju prvi je poleteo dron iz NATO baze Sigonela na Siciliji pod oznakom Forte 10. Dron je obavio prelet kompletne ruske crnomrske onale uz Gruziju i zapadnu obalu poluostva Krim gde se nalaze pozicije obalskih raketnih baterija, kao i aerodrom mornarice.

Na pola puta po prvi put iz Izraela poleteo je drugi osmatrački dron pod oznakom FORTE 12 koji će takođe obaviti na istom smeru osmatranje.

mapa

Printscreen

mapa, Foto: Printscreen

Ono što ostaje u celoj priči interesantno jeste što SAD i NATO po prvi put šalju dva drona kako bi bez paze nadgledali rusku crnomorsku obalu.

Veruje se da zpravo NATO vrši osmatranje da li Rusija povlači vojsku sa istoka zemlje i Krima gde su pre 14 dana stigla značjna vojna pojačanje preko Krečkog mosta.

RQ-4 Global Hawk

RQ-4 Global Hawk spada u strateške dronove koji se koristi u izviđačkim misijama i osmatranju koje se sprovodi na velikim visinama. Ustvari ovaj dron je zamena za nekadašnje špijunske avione U-2. Inače ovaj dron je sposoban da za 24 sata osmatranja prekontroliše prostor od 100.000 kvadratnih kilometara. Poslednja verzija Blok 40 može da nosi 1350 kilograma korisnog tereta. Inače FAA – Federal Aviation Administration – Savezna administracija za avijaciju je ovim dronovima još 2007. dodelila sertifikat za letelnje u civilnim koridorima.