Bavarija, koronavirus
EPA
Bavarija, koronavirus, Foto: EPA

Istraživaci sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Huadžong u Vuhanu pozivaju na hitna istraživanja dugoročnih posledica infekcije kovid 19 na plodnost muškaraca zbog pojave mnogobrojnih dokaza o smanjenoj pokretljivosti spermatozoida, njihovom manjem broju i oštećenju testisa.

- Smatramo da je potrebno hitno praćenje stanja muških pacijenata zaraženih virusom korona tokom oporavka - rekli su mikrobiolog Ju Tijan i reproduktivni biolog Li-kuan Džou.

SARS-KoV-2, virus koji uzrokuje bolest kovid-19, ulazi u ljudsko telo putem enzima koji je prisutan u brojnim vitalnim organima, uključujući pluća, srce, bubrege i creva.

To ih ostavlja podložnima značajnim oštećenjima jer se virus tu nastani i počinje nekontrolisano da se umnožava.

Receptor enzima nalazi se u respiratornom, digestivnom, cirkulacijskom, neurološkom i potencijalno čak i u muškom reproduktivnom sistemu.

Preliminarne studije utvrdile su prisustvo virusa u uzorcima sperme pacijenata obolelih od kovid-19.

Istraživači sa nemačkog i iranskog univerziteta izveštavaju o direktnim dokazima o oštećenju testisa nakon infekcije koronom.

Oni su otkrili markere upale u uzorcima tkiva 84 pacijenta s kovid-19 od ukupno 189 uzoraka.

Timovi su testirali kvalitet sperme i tražili znake oksidativnog stresa kod pacijenata.

Otkrili su da su upala i ćelijski stres dvostruko jači kod obolelih od kovid.19 od kontrolne grupe.

Zabrinjavajuće je da su spermatozoidi zaraženih pacijenata tri puta sporiji, a takođe, i sam broj spermatozoida bio je dramatično niži.

- Ovi efekti na ćelije sperme povezani su s nižim kvalitetom sperme i smanjenim potencijalom plodnosti - kazao je lider tima istraživaca Behzad Hajizadeh Maleki.

- Iako su ovi efekti pokazali tendenciju da se vremenom poboljšaju, oni su ostali značajno povećani kod pacijenata s koronom, a razmera ovih promena, takođe, je povezana sa težinom bolesti - dodao je on.

Ako se ovi nalazi potvrde i potkrepe dodatnim istraživanjima, to preti da se usaglasi s postojećim krizama plodnosti u mnogim zapadnim zemljama.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još: